V Pokrajinskem muzeju Maribor poteka obsežna razstava nakita slovenskih oblikovalk z naslovom Sijaj večnosti. Gre za pomladni, prodajno-razstavni projekt, ki predstavlja preplet kulturne dediščine in sodobnosti.

V Pokrajinskem muzeju Maribor poteka med 11. 2. in 30. 4. 2020 obsežna razstava nakita slovenskih oblikovalk z naslovom Sijaj večnosti. Razstava je nastala pod okriljem Nataše DruškovičNataše GrandovecJasmine Granduč, Urške Hvalica, Tine Lah, Martine Obid Olakar, Tjaše Rantaša, Maje Štamol, Ane Vogrin in Urše Zrnec.

­

Ko si ženska nadene nakit, to vpliva na samozavest

Po besedah Maje Hren Brvar, kustodinje Pokrajinskega muzeja v Mariboru gre za pomladni, prodajno-razstavni projekt, ki predstavlja preplet kulturne dediščine in sodobnosti. »Značilno je, da se modni cikel zmeraj ponavlja, vse od vzorcev, materialov in tehnik. Poslanstvo muzeja je, da se vsakič ob začetku projekta oziramo nazaj in naprej, zato smo postavili v jukstapozicijo muzejski nakit, ki je razporejen glede na materiale in temo. Skupaj smo razporedili srebrnino, zlatnino in zanimive izdelke, ki so bili v posameznih obdobjih »must-have«.

»Koncept muzeja je, da se zgodbe nekako prepletajo in povezujejo. Pri vseh delih je uporabljena dobršna mera kreativnosti in potrpežljivosti. Ogledate si lahko lesene kroglice, izdelane s posebno servietno tehniko, dela ustvarjena s postopkom jedkanja, pletenja, srebra, klekljanja v 3D tehniki in podobno.«

»Med izborom nam je bil pomemben duh preteklosti, nakit je namreč že od nekdaj predstavljal močnejšo potrebo od oblačenja. Predstavljal je ponos in identiteto osebe, v različnih obdobjih je imel različne konotacije kot je npr. nakit, ki prinaša srečo. Včasih so nakit nosili tako ženske kot moški, danes je to precej zreducirano na pripadnice ženskega spola. Ta projekt smo pripravili ob prihajajočih dneh kot sta 8. in 25.marec, kjer ženske zasijejo v vsem svojem sijaju. Ko si ženska nadene nakit, to vpliva na samozavest. Psihološko dokazano je da, se ženska drugače počuti, ko se okiti. Podobno  je tudi, ko si nadene petke ali ko si nanese rdečo šminko,« je dejala Hren Brvar.

Sinergija starega in novega

Nadja Kovše, vodja projekta muzejske trgovine: »Muzejski predmeti, so predmeti, ki smo ji vzeli iz depoja oz. škatel. Naloga muzeja je, da prepoznava v predmetih ustvarjalk kulturno dediščino, ki bo nekoč dober artefakt. Gre za sinergijo starega in novega, zato smo se med izborom ustvarjalcev nakita odločili, da bomo zajeli raznoliki material, kjer nismo imeli meja, razen razstavnega prostora. Koncept muzeja je, da se zgodbe nekako prepletajo in povezujejo. Pri vseh delih je uporabljena dobršna mera kreativnosti in potrpežljivosti. Ogledate si lahko lesene kroglice, izdelane s posebno servietno tehniko, dela ustvarjena s postopkom jedkanja, pletenja, srebra, klekljanja v 3D tehniki in podobno.«

Jasmina Granduč, oblikovalka razstave: »Umetnost je moj način življenja.«

Jasmina Granduč

V ateljeju smo obiskali Jasmino Granduč, eno izmed oblikovalk na razstavi Sijaj večnosti. Pri projektu se je odločila za dve kolekciji, ena je vezana na razstavljena dela v muzeju, druga pa je sodobna različica predstavitve nakita iz aluminija, kovine oz.pločevine. Granduč je o projektu dejala :»Udeležilo se je zelo veliko ljudi, zaradi česar sem pozitivno presenečena. Prodajalke so mi povedale, da ljudje redno obiskujejo razstavo, kupujejo izdelke. Torej se še vedno ceni ročno delo, ustvarjalnost, unikatnost in ljudje. Razstav nakita skoraj da ni. Nakit lahko vidimo na modnih revij ali privatnih galerijah, zlatarnah, kot takšnega pa ga po navadi ne predstavljajo.«

Ob vprašanju kaj umetnici Granduč pomeni projekt Sijaj večnosti in umetnost je dejala: »Umetnost je moj način življenja. Karkoli počnem je nekako povezano z umetnostjo. Povezavo umetnosti in izdelave nakita sem uporabila na tej kolekciji arheoloških najdb, ki je navdihnjena z arheološkimi najdbami. Uporabila sem grafično tehniko suhe igle tj. povezava tehniškega in obrtniškega dela.«

Pripravili bodo dva posebna muzejska večera, kjer bodo gostili oblikovalke

V Pokrajinskem muzeju Maribor bod 25. marca in 1. aprila, pripravili dva posebna muzejska večera, kjer bodo gostili oblikovalke, ki so sodelovale pri razstavi. Na dogodek so vabljeni vsi, ki jih dotična tema zanima, ob prireditvi pa bo na voljo tudi nakup določenih izdelkov.

-V mesecu maju bodo v muzeju že 8.leto organizirali Mesec mode. Generalno izhodišče Meseca mode je spogledovanje preteklosti s sodobnostjo, kar služi tudi kot navdih za poustvarjanje izdelkov sodobnih oblikovalcev. Letošnji dogodek bo posvečen tekstilnim materialom, projekt pa bo svečano odprt 7. maja s tradicionalno modno revijo in uveljavljenimi modnimi oblikovalci. Vljudno vabljeni.

Avtor: Anita Grgić