Eden takšnih dogodkov je tudi glasbeno presenečenje, tako imenovani “flash-mob”, ki so ga pri Festivalu Maribor pripravili na Grajskem trgu danes dopoldne, ko so glasbeniki orkestra No Borders Orchestra s svojim nastopom razvedrili Mariborčane.

A to ni edino presenečenje, ki ga je uveljavljena mednarodna zasedba pripravila na letošnjem festivalu: tudi njihov večerni koncert v Unionski dvorani je prinesel drugačno koncertno izkušnjo s sporedom, pri katerem se je klasična glasba zlila z elektronsko plesno glasbo, inspirirano s klubsko sceno slovitega berlinskega kluba Berghain. Naelektrena klasika? Zakaj pa ne? Kot poudarjajo na Festivalu Maribor: za dobro glasbo ni meja!

Osrednja tema je preseganje meja

Letošnji Festival Maribor je bil ves v znamenju povezovanja, združevanja in preseganja meja. Zato bi si za njegov zaključek težko omislili ustreznejši orkester, kot je No Borders Orchestra, zasedbo, ki geografske meje ne le presega, temveč jih briše.

Orkester brez meja namreč sestavljajo izbrani mladi glasbeniki iz vseh šestih republik nekdanje Jugoslavije ter drugih »mladih« evropskih držav vzhodne Evrope. Vsaka teh držav prinaša svojo zgodovino, svojo kulturo, tradicijo in glasbo, od tradicionalne do umetne. Umetniki, zbrani v orkestru, tako povezujejo ne le različna geografska in kulturna porekla, temveč tudi bogate glasbene svetove z vsemi njihovimi raznolikostmi in podobnostmi.

Vznemirljiva mešanica je zaznamovala tudi njihov koncertni spored: doživeli smo pravo pravo glasbeno eksplozijo, kakršno povzroči trk dveh na videz nezdružljivih glasbenih svetov, klasične in elektronske plesne glasbe. In kot se pri trkih takšnih planetarnih razsežnosti dogaja, smo bili priča rojstvu popolnoma novega glasbenega univerzuma. Da je bilo vse skupaj še bolj vznemirljivo in resnično novo, je orkester posebej za ta spored naročil nova dela petih mladih skladateljev s področja nekdanje Jugoslavije.

Vse te nove, sodobne in eksperimentalne skladbe ob nekdanji skupni državi združuje še skupen navdih, glasbena scena slavnega berlinskega kluba Berghain. Letošnja turneja orkestra namreč obeležuje tudi trideseto obletnico padca Berlinskega zidu. In ta simbolično pade tudi v novih skladbah mladih skladateljev, ki v prepletu svojega glasbenega jezika s sodobnim technom presegajo žanre ter ustvarijo nov in svež zvok, ki brezmejno slavi nove poti in možnosti.