Kultura

Festival Lent postavljen pod velik vprašaj

Uredništvo , 10.04.20 ob 13:51

Za organizatorje Festivala Lent je negotovost v mesecih pred začetkom poletja že stalnica, letos pa je zaradi epidemije covid-19 še več neznank.

Za organizatorje Festivala Lent je negotovost v mesecih pred začetkom poletja že stalnica, letos pa je zaradi epidemije covid-19 še več neznank. Ni jasno, kdo od predvidenih nastopajočih bo sploh lahko prišel v Maribor, župan Saša Arsenovič pa ne izključuje možnosti, da festivala letos sploh ne bo. Zagotovo ga ne bo v predvidenem času konec junija.

Situacija sili v spremembe načrtovanega programa

Letos naj bi festival potekal od 26. junija do 4. julija. “Festival Lent je popolnoma pripravljen, žal pa v zadnjem času prejemamo odpovedi predvsem čezoceanskih skupin. Pripravljeni smo, verjetno pa nas bo situacija silila v spremembe, o katerih že intenzivno razmišljamo. Vsekakor je napovedovati kar koli preuranjeno,” je za STA ta teden povedal prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Župan Arsenovič ni optimističen, saj je po njegovih ocenah glede na trenutno situacijo v mestu in državi zaradi epidemije novega koronavirusa težko tako hitro pričakovati kakšne množične prireditve. “Dejstvo je, da nimamo ne cepiva ne zdravila proti virusu. Ob tem upam, da se bo življenje začelo sproščati kapljično, tako da bomo omogočili gospodarstvo, a čas za takšna masovna druženja je zagotovo še daleč pred nami,” je povedal.

Poskus ohranitve festivala v minimalni obliki

“Vsak dan je možnost, da začne eksponentno naraščati število okuženih in res si ne želim, da bi kljub izjemnemu brandu in vsemu, kar nam festival pomeni, zaradi tega ogrožali zdravje. Glede na to, da se zdaj že skoraj mesec in pol trudimo zajeziti virus, prav gotovo ne bomo naredili nobenega hitrega koraka,” je dodal Aresenovič.

Po besedah župana bodo poskušali letos ohraniti festival “v vsaj neki minimalni obliki, ki ne bi ogrožala zdravja naših meščanov”, a odločitve o tem še niso sprejeli. “Ena od idej, pa še ta je bolj v skladu s tem velikonočnim časom upanja, je, da bi morda festival namesto ob koncu šolskega leta priredili pred začetkom novega šolskega leta. A če ne bo nekih spremenjenih okoliščin na področju zdravstva, seveda tudi to ne bo mogoče,” je dejal.

Po prvotnih načrtih 30 prizorišč v Mariboru

Festivalsko dogajanje naj bi po prvotnih načrtih potekalo na več kot 30 prizoriščih po Mariboru. Eno najzanimivejših je ob Vodnem stolpu na Lentu, kjer so v prejšnjih letih postavljali plavajoči oder na Dravi. Letos naj bi na predlog vodstva občine to prizorišče preselili nekaj metrov stran, in sicer na parkirišče pod Titovim mostom. “Takšen je zaenkrat dogovor, seveda pa je zaradi situacije vse v zraku,” pravi Rukavina.