»Nekateri fantje, vrhunski strokovnjaki, odrski delavci, lučkarji zdaj ‘šlakajo’ po celi Sloveniji in Avstriji, postavljajo gradbene odre, na katere lahko grejo potem zidarji delat. Jaz sem sedel v kombi v Nemčijo. Po tem prispevku grem proti Münchnu in Frankfurtu, vračam se v petek,« je Igor Fekonja – Feki povedal v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, kjer je tekla beseda o stanju v industriji prireditev ob sproščanju še vedno zahtevnih PCT pogojev.

Igor Fekonja – Feki zdaj vozi kombi v Nemčiji. Še pred letom dni smo se pogovarjali z njim o mariborskih koncertnih potencialih. Bilo je v začetku marca, tik pred lockdownom. Ampak Feki se je nato lotil koncertov v Hiši Oz, vendar le do jeseni, ko se je zgodil še drugi lockdown. Če bi lahko, bi jih organiziral do novega leta. Ni šlo. Zakaj, je povedal v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

»Šlakajo« po Avstriji in Sloveniji

»Nekateri fantje, vrhunski strokovnjaki, odrski delavci, lučkarji zdaj ‘šlakajo’ po celi Sloveniji in Avstriji, postavljajo gradbene odre, na katere lahko grejo potem zidarji delat. Jaz sem sedel v kombi v Nemčijo. Po tem prispevku grem proti Münchnu in Frankfurtu, vračam se v petek,« je Fekonja povedal v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija.

»Pred korono sem imel lepo sezono nastavljeno za leto 2020. Take v življenju še nisem imel! Vložil sem ogromno denarja za promocijo in za že razprodane kncerte, denar, ki ga ne bom dobil nazaj,« je dodal Fekonja.

Soki: Šlo je za goli obstoj

V prispevku v oddaji je spregovoril tudi mariborski bobnar Marko Soršak – Soki in spomnil, da je ob akciji Pet pred dvanajsto konec aprila prvič stal »na odru« po devetih mesecih. »Prej morda včasih le devet dni nisem stal na odru, ne pa devet mesecev. Ko sem ugotovil, kam bo to šlo, nisem imel dobrega občutka. Ugotovil sem, da bo moj cilj, da še obstanem. Šlo je za goli obstoj.«

Soršak je povedal, da je država nekaj s temeljnim dohodkom pomagala. »Ampak ko si v kreditih, temeljni dohodek ni dovolj.« Zato je poučeval na daljavo. »Zdaj je idealen čas za ploščo, skladbe, so nam govorili. A če gledam, da se z bandom (Elvis Jackson) nismo mogli dobiti, ker smo iz različnih regij. Vse to stane, plošča stane nekaj tisoč evrov.« Skupina pa ima tako le še dva do tri mesece finančne zaloge za najemnimo prostora za vaje. »Verjetno je najlažje reči, da bomo vse ugasnili. Ne, treba je rešiti,« je še dodal Soršak.

Rukavina: Pogovor stroke s stroko

V oddaji Tarča na Televiziji Slovenija so se vprašali, ali bo po sprostitvi ukrepov zaživela tudi tudi kulturna dejavnost, ki se je prva zaprla. Izhodiščno vprašanje je bilo, zakaj je lahko v trgovskih središčih in na terasah lokalov vse polno ljudi, predstavo na manjšem odru pa si lahko ogledata dva gledalca?

V oddaji so sodelovali Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor, Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo in glasbenik Sašo Gačnik – Svarogov.

»Kulturne prireditve so izenačene s cerkvami. Kulture prireditve za razliko potrebujejo PCT. Veseli smo, da je prišlo do sproščanja, ker je to, kot smo ugotovili, na našo pobudo predlagala stroka,« je povedal Rukavina, ki je prejšnjo soboto spregovoril tudi o letošnjem Festivalu Lent za naš portal. »Dajmo še počakati, morda se še kaj zgodi. Dajmo se pogovarjati strokovno, ne na področju političnega. To pomeni, da se naša stroka lahko z zdravstveno stroko pogovarja strokovno in odprto.«