Kultura

Dokumentarni film v spomin na padalce, radiotelegrafiste, tolmače in diverzante

Uredništvo , 19.01.19 ob 17:31

Zgodba o 27 Slovencih, ki so jih Britanci po urjenju na Bližnjem Vzhodu na jugoslovanskem ozemlju podprli odpor proti okupatorju

Po nedavnem obisku predsednika državnega zbora Dejana Židana so v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v Mariboru pripravili še ogled dokumentarnega filma z naslovom Samo idealisti: junaška in tragična zgodba primorskih padalcev.

Tudi pogovor z režiserko in avtorjem filma

Avtor filma, ki traja eno uro, je Ivo Jevnikar, režiserka Marija Brecelj, produciralo pa ga je Uredništvo slovenskih programov Deželnega sedeža RAI za Furlanijo Julijsko krajino ob 75-letnici spusta prvih padalcev. Dr. Blaž Torkar, pripadnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske je še pred ogledom v dvorani podpolkovnika Davorina Žunkoviča v mariborski Kadetnici z režiserko in avtorjem filma opravil pogovor, ki so se ga, tako kot kasneje ogleda, udeležili slušatelji 23. generacije Višjega štabnega tečaja Poveljniško-štabne šole, pripadniki nastanjenih organizacijskih enot v Kadetnici in povabljeni gostje.

Počastitev 75-letnice spusta prvih padalcev

Sicer pa film predstavlja zgodbo o 27 Slovencih, ki so jih Britanci na Bližnjem Vzhodu urili za padalce, radiotelegrafiste, tolmače in diverzante ter jih v letih 1943/44 spravili na jugoslovansko ozemlje, da bi podprli odpor proti okupatorju. Mlade navdušence je čakala kruta usoda, saj jih je šest izgubilo življenje že med vojno, dvanajst je bilo žrtev revolucionarnega nasilja ob koncu vojne, devet pa jih je preživelo prvo povojno obdobje.