Kultura

Danes znano kdo bo prejemnik Borštnikovega prstana

Uredništvo , 26.05.22 ob 07:10

Letošnji tekmovalni program bo obsegal višje število gledaliških predstav kot ponavadi.

Danes znano kdo bo prejemnik Borštnikovega prstana

V Mariboru bodo danes razglasili letošnjega dobitnika Borštnikovega prstana, ki velja za osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost. Obenem bodo organizatorji predstavili letošnji program festivala, ki bo potekal med 30. majem in 12. junijem.

Dobitnika Borštnikovega prstana izbere strokovna žirija, ki jo sestavljajo režiser Jernej Lorenci, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in lanska prejemnica te nagrade za življenjsko delo Jette Ostan Vejrup.

Zmagovalcu bodo izročili prstan na zaključni slovesnosti 57. Festivala Borštnikovo srečanje 12. junija, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

Letošnji tekmovalni program bo obsegal višje število gledaliških predstav kot ponavadi. Zaradi daljšega obravnavanega obdobja, kar je posledica ukrepov zaradi covida-19, je namreč selektorica Nika Leskovšek izbrala 16 predstav, ki se bodo pomerile za festivalske nagrade. Prejšnja leta je bilo lahko v tekmovalnem programu največ 12 predstav.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga na pobudo umetniškega direktorja Aleša Novaka prestavili na začetek poletja.

Slavnostno odprtje letošnjega festivala bo 3. junija v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s sodobno plesno uprizoritvijo Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil) angleškega koreografa Akrama Khana, ki jo je navdihnil starosumerski Ep o Gilgamešu.

map beljakovine
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Lajfstajl
Vse, kar morate vedeti o MAP beljakovinah!
Oglasno Sporočilo, Danes ob 08:00
Prazniki
Velikonočna tradicija v Lovrencu na Pohorju: Od sejma do blagoslova ognja