Kultura

26. Mednarodni festival računalniške umetnosti MFRU

Uredništvo , 16.11.20 ob 15:45

Začenja se osrednji kuriran program festivala na spletni strani mfru.org

Programska vodja Tjaša Pogačar je pripravila osrednji kuriran program z imenom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja, ki se osredotoča na infrastrukturne aspekte odnosa med računalniškimi tehnologijami in planetarnimi ekologijami.

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) je bil v Mariboru prvič organiziran sredi  devetdesetih let. Ker so računalniške tehnologije igrale ključno vlogo v širših družbenih in ekonomskih, pa tudi ekoloških preobrazbah, ki so usmerile razvoj mesta od industrijske preteklosti k postindustrijski prihodnosti, je MFRU s posebnim poudarkom na računalniških umetnostih edinstvena platforma za obravnavo sprememb in potencialov, ki jih te tehnologije prinašajo na lokalni in planetarni ravni.

Pred kratkim razglašena epidemija COVID-19 in z njo povezani ukrepi, med drugim omejitve javnih prireditev v Sloveniji, so zahtevali, da se pretežni del festivalskega programa spremeni v obliko, prilagojeno novim razmeram, zato smo osrednji kuriran program prestavili v spletno, virtualno okolje. Na spletni povezavi: https://www.mfru.org/display2020 boste tako lahko spremljali in raziskovali program dogodkov, ki se bo izvajal vse do srede decembra, ter spoznavali prakse mednarodnih umetnikov in umetnic ter njihove raznolike projekte.

Projekti, ki obravnavajo infrastrukturne aspekte odnosa med računalniškimi tehnologijami in planetarnimi ekologijami

Osrednji program 26. MFRU-ja se bo v navezavi na nekatera vprašanja, ki smo jih odprli z lansko edicijo, osredotočil na projekte, ki obravnavajo infrastrukturne aspekte odnosa med računalniškimi tehnologijami in planetarnimi ekologijami.

»Sodobne računalniške tehnologije rastejo v povezane in vedno bolj avtomatizirane sisteme, ki se ne le širijo na globalni ravni, ampak so tudi v povratni zanki povezani z organizacijo planetarnih procesov. Vznikajoča ‘tehnosfera’ našo pozicijo do tehnologije postavi v nov okvir, saj se zdi, da je tehnologija bolj kot podaljšek človeka ali njegova proteza definirana skozi zarotništvo s planetom, mi pa le začasen medij njegove transformacije, medtem ko nas preganja podoba sveta brez nas. Zapletene algoritemske operacije ‘planetarne komputacije’, ki na številnih ravneh presegajo naše razumevanje, nam obenem omogočajo, da modeliramo in simuliramo kompleksne procese, ki na naš obstoj vplivajo na zelo materialen način, navigiramo po tem novem terenu ter razvijamo zavedanje o prostorskostih in temporalnostih, ki se raztezajo proti nečloveškim razsežnostim. Potreba po opustitvi dualizma naravnega in umetnega, virtualnega in materialnega, tehnološkega in ekološkega, ki spremlja tovrstna prizadevanja, odzvanja še zlasti v kontekstu antropogenih podnebnih sprememb in bližajoče se ekološke katastrofe, ki zaznamuje naš čas,« je o njem povedala Pogačar.

Program pod imenom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja

Program pod imenom Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja združuje projekte in pozicije, ki se ukvarjajo z infrastrukturnim slojem »tehnosfere«, ki razvijajo orodja za navigiranje v novih prostorskih razmerah in časovnostih, ki jih ta povzroča, projekte, ki odpirajo planetarno perspektivo in razmišljajo o zmožnostih ter sovpletenosti digitalnih tehnologij v procese preoblikovanja Zemlje ter ne nazadnje uporabljajo fikcijo za špekuliranje o možnih infrastrukturnih prihodnostih (in prihodnostih upravljanja). Začenjamo ga z distopično namizno igro Simona Dennyja Ekstraktor, ki mapira morebitno dinamiko globalnih podatkovnih podjetij ali ‘platform’ v boju za svetovno prevlado. MFRU ima za vas tri igralne sete v angleškem in nemškem jeziku, ki si jih lahko brezplačno izposodite do konca leta. Več na: https://www.mfru.org/si/novice/potopite-se-v-distopijo-ekstrakcije-in-zaigrajte-z-nami

Spletne dogodke, ki nas bodo na spletni strani mfru.org in družbenih omrežjih festivala popeljali v virtualni svet infrastrukturnega kompleksa, bosta z avdio-vizualnim performansom v petek, 20. novembra ob 21. uri odprla dj final form in Liara T’Soni. 23. novembra ob 19. uri nadaljujemo s spletnim predavanjem atenskega arhitekta in geografa Georgea Papamattheakisa, ki se osredotoča na deskriptivne modele planetarnega mehanizma zaznavanja in obdelave podatkov, ki so postali nepogrešljiv del razumevanja okolja.

25.novembra bomo v vitrini nekdanje Modne hiše na Partizanski cesti razstavili projekt Marka Peljhana Makrolab. 26. novembra ob 19. uri se znova selimo na splet, kjer bosta Špela Petrič in Miha Turšič skozi projekt becoming.eco(logical) predstavila, kako je oblika in količina človeških tokov ogljika tako zelo neznačilna za obstoječi zemeljski sistem, da s tem tvori novo geosfero – antroposfero. 30. novembra ob 19. uri bo Lukáš Likavčan skupaj z Anežko Horovo, Františkom Feketejem in Danielom Burdo predstavil kolaborativni projekt Planet, cona, mreža. Projekt, ki se osredotoča na politike infrastruktur, je nastal kot rezultat akademskih diskusij in raziskav na fakulteti FAMU v Pragi in je sestavljen iz besedila, grafik in kratkega filma.

Prvi sklop spletnih dogodkov, povezanih z osrednjim kuriranim programom bomo 2. decembra ob 19. uri sklenili s kolektivom Geocinema, ki raziskuje možnosti »planetarne« ideje filma. Ogledali si bomo njihov film z naslovom Izdelovanje Zemelj, ki je sestavljen iz podob površja našega planeta, ustvarjenih od posameznikov in različnih tehnologij.

Več o letošnjem programu festivala na:

Kontakt za medije: Žiga Brdnik, [email protected], 040680563