Mariborska knjižnica, v katero je sedaj včlanjenih skoraj 28 tisoč uporabnikov,  že tradicionalno organizira Dan Mariborske knjižnice, že enajsti po vrsti. Ta bo letos v petek, 26. maja. Obeležili ga bodo v gradu Rače, kjer dobro leto deluje Knjižnica Rače, v središče praznovanja pa so postavili potujoče knjižničarje.

Klemen Brvar, direktor Mariborske knjižnice, je na predstavitvi izpostavil, da je ta dan tisti, kjer knjižnica zgoščeno pokaže, kaj vse ponuja. “Gre za neko revijo dejavnosti in storitev, ki jih prinašamo v okolje. Ne gre le za osnovno dejavnost, ampak predvsem za tiste, ki predstavljajo njeno nadgradnjo. Gre za sledenje sodobnim trendom v knjižničarstvu, ki se poleg te tradicionalne vloge knjižnic razvija v smer tega , da knjižnice postajajo družbeni in družabni prostori.”

Razvojni skok

Klemen Brvar spomni na prvi dan Mariborske knjižnice, ko so opozarjali uporabnike in odločevalce, da jim kronično primanjkuje osrednja enota, ki danes “že raste iz jame na Rotovškem trgu. Spremljamo investicijo, tesno sodelujemo s strokovnimi službami, nova osrednja enota s sodobnimi tehnološkimi in tehničnim prostori pa bo omogočala razvojni skok.”

Dve leti nazaj so te dneve obeležili v drugih delih mesta, letos pa onkraj mariborske občine, v Račah, kjer je knjižnica zgolj v enem letu postala odprt prostor srečevanja in dogodkov, ki povezujejo in bogatijo ožjo in širšo okolico občine.

Velik obisk

Obisk in izposoja v Račah sta botrovali temu, da so kaj kmalu podaljšali odprtost iz tri na štiri dni v tednu. Vodja knjižnice Metka Lipnik poudarja, da je to zgodba o uspehu. “Samo od januarja do aprila smo zabeležili 3534 obiskovalcev, včeraj pa sem zabeležila 390. vpis v knjižnico. Organizirali smo 45 dogodkov. S pravljičnimi urami, vodstvi po knjižnici, literarnimi srečanji in bralnimi projekti ter pripovedovalskimi večeri, smo uspeli ujeti vse generacije. Redno sodelujemo z vrtci Rače in Fram, OŠ Fram in Rače, Večgeneracijskim centrom Danica, različnimi društvi v občini in seveda občino, ki nam je pri projektih vedno v veliko pomoč.”

Shajališče vseh generacij

V centru praznovanja bo letos potujoča knjižnica – bibliobus, potujoča enota Mariborske knjižnice, ki trenutno povezuje 46 postajališč v 11 občinah in deluje pod sloganom Naše poti so vez med ljudmi. Ksenija Trs, potujoča knjižničarka in avtorica dela Potujoči utrinki, ki bo premierno predstavljeno prav na ta dan, meni, da slogan izžareva njihove delo. “Poslanstvo je v tem, da povezujemo ljudi. Bibliobus je shajališče vseh generacij in najbolj smo veseli, ko pride cela družina. Z našimi uporabniki stkemo prijateljske vezi, zaupajo nam svoje življenjske zgodbe,” pripoveduje in dodaja, da so si lani v bibliobusu izposodili nekaj manj kot 160 tisoč knjig.

Knjižnica Rače bo na dan praznovanja odprta ves dan, program pa bo nagovoril različna ciljna občinstva. Zaključili ga bodo s Pravljičnim večerom za odrasle, projektom Mariborske knjižnice, ki je star 14 let in v katerem danes sodeluje 20 knjižnic iz cele Slovenije. Vodja projekta Lea Hedl je izpostavila, da je namen ohranjanje in širjenje umetnosti pripovedovanja med odraslim občinstvom. Letos so na to temo organizirali kar 20 dogodkov.