Kultura

Doslej najobsežnejši program tega osrednjega gledališkega festivala v Sloveniji med drugim prinaša v dveh tednih 42 gledaliških uprizoritev iz Slovenije in tujine.

Uredništvo11 ur

Festival mlade literature Urška je drevi z osrednjo prireditvijo v Slovenj Gradcu dosegel svoj vrhunec. Na slovesnosti so izmed šestih finalistov za najbolj perspektivno mlado literarno ustvarjalko razglasili pesnico Nino Medved iz Maribora.

Uredništvo2 dneva

Začenja se Mednarodni festival računalniške umetnosti, ki letos obeležuje že 25. leto delovanja. Obširen program, ki bo postavljen na več mariborskih prizorišč, bo pokazal, kako je mogoče združiti umetnost in digitalno tehnologijo.

Uredništvo3 dnevi

Po navedbah strokovne komisije za podelitev Borštnikovega prstana jo odlikujejo igralska predanost, vrhunskost in unikatnost

Uredništvo4 dnevi

Danes svoj 90. rojstni dan slavi legendarni igralec Janez Klasinc, ki je v Mariboru v treh desetletjih ustvarjanja odigral kar 130 vlog.

Tjaša Lešnik5 dni

V Mariboru, v prostorih GT22, od lanskega maja deluje prvo slovensko lutkovno paragledališče, ki nudi zaposlitev invalidom, nezaposljivim na običajnih delovnih mestih. Zgodba se je začela po enoletnem uspešnem delu v okviru projekta Zvitorepec, ki je prerasel v prvo kulturno institucijo, kjer se invalidi zaposlujejo kot umetniški sodelavci.

Tjaša Lešnik7 dni

Bolj ali manj poznana bajeslovna bitja ta in prihodnji konec tedna ponovno vabijo na Zagmajškov vrh nad Slovenj Gradcem v deželo škratov.

Uredništvo1 teden

Med 6. in 7. uro zjutraj se je v Rušah v sklopu novega festivala OktobeRušefest 2019 pričel vzlet balonarjev.

Uredništvo1 teden

Z romanom, ki v prevodu nosi naslov Wenn die Liebe ruht, je prehitel madžarsko pisateljico Terezio Mora, ki piše v nemščini in živi v Berlinu, ter mlado dunajsko avtorico Raphaelo Edelbauer.

Uredništvo2 tedna

Do sredine oktobra se bo zvrstilo več kot 20 brezplačnih dogodkov za mlade. Med drugim bodo zajemali športne dejavnosti, glasbo, gledališče in prostovoljstvo, sporočajo iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Uredništvo2 tedna

Nina Rajić Kranjac je že pri 28. letih ena najprodornejših režiserk z lastnim umetniškim izrazom, publiko in izredno premišljenim pristopom h gledališču. Magistrantka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo je prejemnica številnih nagrad, lani je prejela tudi Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo za predstavo Naš razred. Z Nino smo se pogovarjali o njenih metodah, uprizoritvenih umetnostih in njeni prvi premieri v SNG Maribor.

Tjaša Lešnik2 tedna