Letos smo v Sloveniji obravnavali deset napadov na bankomate z namenom razstrelitve.

Slika je simbolična

Danes so na novinarski konferenci predstavili aktivnosti prijetja storilcev osumljenih napada na bankomat v Pliberku.

Zbežali so v smeri Slovenije

Robert Videc, ki je v času iskanja vodil operativni štab, ki je koordiniral iskanje na terenu je povedal, da so jih avstrijski varnostni organi v ponedeljek, nekaj čez tretjo uro zjutraj obvestili, da je bil v Pliberku napaden avtomat in da storilci, ki so s kraja pobegnili, bežijo v smeri Slovenije, zaradi česar so jih v skladu s pogodbo med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo o policijskem sodelovanju, avstrijski varnostni organi zasledovali na našem območju.

Odkriti dve vozili, prijet en osumljenec

Po približno pol ure zasledovanja sta bili na slovenski strani odkriti dve osebni vozili in prijet en osumljenec. Storilca so avstrijski varnostni organi predali policistom Policijske postaje Ravne na Koroškem in s tem zaključili z delom na našem območju in državo zapustili. Glede na situacijo so takoj aktivirali večje število policistov, skupaj jih je v ponedeljek čez dan sodelovalo 181 in to pripadniki Specialne enote, Letalske enote, pripadniki Posebne policijske enote, vodniki službenih psov ter večje število policistov in kriminalistov.

Ostali tri prijeti na območju PU Maribor

“Aktivnosti smo intenzivno izvajali ves ponedeljek, nadaljevali smo tudi v nočnih urah. V torek zjutraj smo na podlagi obvestila občana v Mušeniku, za kar mu gre velika pohvala, prijeli drugega osumljenega in mu odvzeli prostost ter z aktivnostmi intenzivno nadaljevali vse do informacije, da so bili ostali trije storilci prijeti na območju Policijske uprave Maribor,” pojasni Videc.

Vlomil na vikend

Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje je predstavil kriminalistični del preiskave. Po prijetju prvega osumljenega so kriminalisti zavarovali kraj prijetja in zavarovali vozila s katerimi so se pripeljali na kraj ter ji zapečatili in odpeljali v Celje, kjer bo po izdani odredbi opravljena hišna preiskava vozil. Po izsleditvi drugega storilca so obravnavali še vlom v vikend, kamor je le ta pred tem vlomil ter ukradel nekaj oblačil in posteljnine.

Denarja niso našli

Potem, ko so mariborski policisti na območju Ptuja prijeli še trojico osumljenih so kriminalisti tudi z njimi izvedli postopke. Ukradenega denarja niso našli. Vseh pet so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, kjer bodo odločali o izročitvi avstrijskim varnostnim organom. “Osumljeni so sicer moldavski državljani, vendar imajo tudi romunsko in bolgarsko državljanstvo. Od čeških varnostnih organov, kjer so se zadnje leto  zadrževali smo dobili podatek, da v omenjenem obdobju pri njih niso bili obravnavami zaradi sumov storitev kaznivih dejanj, podatke iz Moldavije še pričakujemo.” Moldavski državljani so osumljeni storitve kaznivih dejanj Velika tatvina po 2. odstavku 205 čl. Kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora ter vloma v vikend za katerega je predpisana kazen pet let zapora.

Napadi s plinom

Aleš  Kegljevič,  vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je povedal, da se v Sloveniji z napadi na bankomate, tako kot v ostalih državah članicah Evropske unije,  srečujemo vse od začetka uporabe le teh. Od začetka smo obravnavali le posamezne napade na bankomate z odpiranjem trezorskih vrat, torej vlome v bankomate in tatvine bankomatov samih. Pri tatvini bankomatov so storilci, s pomočjo vrvi in motornih vozil, izruvali cel bankomat in ga odpeljali na lokacijo, kjer so ga nato razrezali in iz njega ukradli denar.

V zadnjem času, predvsem letos beležimo tudi napade na bankomate z uporabo plina. Pri tem storilci najprej vlomijo v prostor, kjer  se nahaja bankomat, bankomat napolnijo s plinom in povzročijo eksplozijo, pri čemer se bankomat ob pravšnji količini plina poškoduje do te mere, da je omogočen dostop do kaset z denarjem.

V Sloveniji deset napadov

Letos smo v Sloveniji obravnavali deset napadov na bankomate z namenom razstrelitve, od tega so bili storilci v štirih primerih uspešni in so odnesli denar v šestih primerih  pa niso uspeli priti do denarja. Dve dejanji smo sta se zgodili na območju Policijske uprave Ljubljana, dve na območju Policijske uprave Krško in šest  na območju Policijske uprave Maribor od tega dva z uporabo plina in dva napada z ročno bombo. Lani smo v Sloveniji obravnavali štiri napade na bankomate, predlani dvanajst in v leti 2015 deset.

Kegljevič je še poudaril, da je bila v okviru mednarodnega sodelovanja, zaradi operativnih potreb članic Europola, ki beležijo veliko število napadov na bankomate, ustanovljena delovna skupina, ki se ukvarja z napadi na bankomate. V tej delovni skupini sodeluje tudi predstavnik slovenske kriminalistične policije. Delo skupine je predvsem usmerjeno k izmenjavi operativnih izkušenj in operativnih informacij o obravnavanih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj v državah članicah.

“Vsem občanom, ki so v zadnjih dveh dneh tesno sodelovali z nami in nam posredovali podatke, koristne za preiskavo, se zahvaljujemo. Veseli nas, da se je v teh posebnih okoliščinah pokazala visoka stopnja pripravljenosti sodelovanja med lokalno skupnostjo in policijo.