Četudi epidemija že dolgo ni razglašena, so pri nas v veljavi tako imenovani protikoronski ukrepi, ki veljajo tudi za javna zbiranja. Medtem, ko smo Slovenci navdušeni nad športniki, ki nas z osvojenimi odličji prijetno presenečajo, so navdušeni sokrajani in najbližji prijatelji svoje navdušenje prišli pokazati v Velenje ter Medlogu pri Celju, PU pa ugotavlja, da je nespoštovanje protikoronskih ukrepov, v tem primeru množično zbiranje, potrebno raziskati.

Praznovala v Velenju in Medlogu

Srebrna in bronasta medalja na olimpijskih igrah sta seveda odličen razlog za praznovanje. V Velenju in Medlogu pri Celju se je zato pred dnevi zbrala množica podpornikov, prijateljev naših olimpijcev Tima Mastnaka ter Glorie Kotnik.

Zaradi domnevnega nespoštovanja epidemioloških ukrepov je Generalna policijska uprava informacijah portala svet24.si naložila PU Celje, naj ugotovi, kdo je organiziral sprejema dobitnikov olimpijskih kolajn, Glorie Kotnik in Tima Mastnaka. Na Policiji so zanje potrdili, da naloge izvajajo ne glede na to, kdo je organizator shoda in prireditve – tudi ko gre za sprejeme športnikov.

 

Športnikoma so brezstično čestitali tudi na vladi.

Kot so izvedeli pri 24ur.com, naj bi Generalna policijska uprava (GPU) naložila Policijski upravi Celje, naj ugotovi imena organizatorjev prireditev, ki sta na območju policijske uprave potekali ob sprejemu Kotnikove in Mastnaka. Razlog? Domnevno neupoštevanje protikoronskih ukrepov.

Z vprašanjem so se obrnili na odgovorne, ki pojasnjujejo: “z zbiranjem obvestil in spremljanjem objav v javno dostopnih medijih spremljamo dogodke, ki imajo lahko posamezne znake javnih shodov in javnih prireditev“. Pri tem, kot navajajo, izvajajo naloge ne glede na to, kdo je organizator shoda ali prireditve, saj prvenstveno nadzorujejo spoštovanje ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. “To pomeni, da Generalna policijska uprava spremlja tudi prej omenjene ukrepe ob dogodkih, ki se nanašajo na sprejeme športnikov.”

Zbiranje še zmeraj prepovedano

V Sloveniji sicer še vedno velja odlok, po katerem je začasno prepovedano zbiranje oziroma druženje ljudi. Zbiranje je dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zbiranje je sicer dovoljeno tudi na organiziranih javnih shodih, katerih organizator je znan. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT in zagotavljati medsebojno razdaljo vsaj 1,5 metra. Pogoja PCT, ki ga preverja organizator, ni treba izpolnjevati udeležencem, ki so mlajši od 12 let.