Tajni agent 7001 razkril tudi mariborsko-ptujske člane Kavačkega klana.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so skupaj s policijskimi specialci na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Kranj in Koper opravili 23 hišnih preiskav in aretirali več ljudi. Klan je od leta 2018 deloval tudi v Mariboru.

Slovenska policija je ujela skoraj 60 osumljencev, domnevnih članov zelo dobro organizirane mednarodne hudodelske združbe Kavački klan, ki izvira iz Črne gore, deluje pa tudi v Srbiji in širše po Evropi.

Kdo je tajni delavec 7001?

Kot poroča Večer, je informacijo, kdo se skriva za masko »Tajnega delavca številka 7001«, ovaduhom izdala policija sama. Tajni delavec 7001 naj bi z enim od osumljene šesterice, 40-letnim Ptujčanom, imel neporavnane račune, in bi ga naj k prijavi vodil motiv iz maščevanja, pravi po besedah Večera obramba v ptujsko-mariborskem primeru.

Vodja klana Radoje Zvicer, ki se pred aretacijo skriva v Latinski Ameriki, za ovaduhovo glavo ponuja visoko vsoto denarja, kar milijon evrov. V Večeru so zapisali, da je tajni delavec policiji razkril vse podrobnosti delovanja klana, opredelil vloge članov in izročil posnetke komunikacij.

Združba tedensko tovorila po več kilogramov drog

Večina ovadenih se bo smela braniti s prostosti, šesterica, ki naj bi bila blizu vrhu Kavačkega klana, pa je morala v pripor. Informacij, ali so preiskovalci pri hišnih preiskavah osumljenim zasegli drogo, orožje in denar, policija zaradi interesa preiskave ne razkriva, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi slovenska izpostava razvpitega klana tri leta iz Nizozemske in Španije tedensko vozila po več kilogramov različnih drog.

Za zapahe se je vrnil sam

Glavni akter iz mariborsko-ptujskega konca je v zgodbi o Kavačkem klanu, je po razkritju Večera, podjetnik Aleksander Vrbnjak. Čeprav pri predaji kokaina ni bil ujet, je zaradi informacij tajnega delavca pristal za zapahi, vendar je bil kmalu izpuščen. V sredini maja bi se moral vrniti za zapahe, vendar pa je v tem času bil na službeni poti. Po prihodu domov se je prostovoljno vrnil za zapahe, zdaj pa je znova na prostosti.