Iz Knina na Hrvaškem prihaja pretresljiva vest o smrti petletnega dečka, ki ga je oče pozabil v avtomobilu.

Fotografija je simbolična.

Po poročanju spletnega portala Index.hr so se včeraj, 8. junija 2021, zjutraj na pot z avtomobilom odpravili oče, mati in njun petletni sin. Oče otroka, profesionalni vojak, je ženo odpeljal v službo, nato pa bi moral otroka odložiti v vrtcu.

A je na otroka pozabil, avto parkiral v Jovićevi ulici v Kninu in se odpravil v službo v bližnjo vojašnico.

Če je otrok klical na pomoč, ga ni nihče slišal

Deček je tako ostal na zadnjem sedežu zaklenjenega avtomobila BMW z zatemnjenimi stekli. Temperatura v Kninu pa je ta dan dosegla 28 stopinj Celzija.

Ali je otrok spal ali morda celo poklical na pomoč, ni znano. V avtomobilu ga ni opazil noben mimoidoči. Tudi v primeru, da bi deček klical na pomoč, ga najbrž ne bi slišal nihče. V bližini so namreč takrat potekala hrupna gradbena dela.

Oče se je ob avtomobilu onesvestil

Okoli 15. ure se je mati odpravila po otroka v vrtec, kjer ga ni bilo. Poklicala je moža, ta pa je bil še vedno prepričan, da je otroka zjutraj odložil v vrtcu. Zato naj bi najprej celo pregledovali posnetke nadzornih kamer v vrtcu.

Ko je oče spoznal, da je otroka pustil v avtu, naj bi stekel na parkirišče in našel nezavestnega otroka. Po poročanju številnih hrvaških medijev ga je skušal reaniminirati, a brez uspeha. Nato naj bi oče ob spoznanju, kaj se je zgodilo, ob avtomobilu tudi sam padel v nezavest.

Okoli 16. ure so na kraj dogodka prispeli reševalci. Policija je takoj začela preiskavo, s katero bo skušala razjasniti vse okoliščine tragedije.

Razglasili bodo dan žalovanja

V Kninu so zaradi nesrečne usode otroka močno pretreseni. Po poročanju STA so povedali, da gre za mlado družino, v kateri ni bilo težav. Očeta otroka so poznali kot dobrega in pazljivega človeka.

Mestna uprava Knina je napovedala, da bodo zaradi tragedije razglasili dan žalovanja.

Fotografija je simbolična.

Otroci so na vročino občutljivejši kot odrasli

Tudi v Sloveniji so že zabeležili primere, ko so starši otroke pozabili v avtu v vročini. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so zato pripravili priporočila.

Opozorili so, da se telo otrok segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, saj njihovo znojenje še ne deluje tako dobro.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili: “Nikoli ne puščajmo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto!”

Starši naj poleg otroka odložijo telefon

Strokovnjaki staršem svetujejo, da na sedež poleg otroka položijo predmet, ki ga bodo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali. To so lahko torbica, telefon, službena kartica ali kaj drugega.

Na telefonu si lahko starši nastavijo opomnik, da morajo otroka oddati v varstvo.

Pred zapuščanjem avtomobila naj starši vedno odprejo zadnja vrata in preverijo, ali je otrok v njem.