Prišlo je do napake na hladilnem sistemu, zato so poklicni gasilci uspešno pomagali pri zaprtju ventila.

Foto: Gabrijel Toplak

Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor noči na sredo na sredo niso imeli precej mirne. Že nekaj po 3. uri zjutraj so bili obveščeni o sproščanju nevarnih plinov in izvozili na intervencijo.

Uhajal je iz 300-litrske cisterne

Uprava za zaščito in reševanje je na spletni strani Spin zapisala, da je ob 3.04 v podjetju TMI Košaki na Oreškem nabrežju v Mariboru iz 300-litrske cisterne uhajal amoniak. Gasilci GB Maribor so posodo zatesnili, o dogodku so bile obveščene pristojne službe, so še zapisali.

Na intervencijo 11 poklicnih gasilcev

Kot je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si povedal vodja izmene Sandi Šeligo, sicer poklicni gasilec, je nastala napaka na hladilnem sistemu, zato je začela uhajati manjša količina amoniaka. »Prišlo je do izpusta, zato smo pomagali pri zaprtju ventila, kar smo tudi uspešno storili. Kasneje smo prezračili še strojnico in intervencijo, ki je nekaj več kot tri ure, zaključili,« je pojasnil Šeligo. Na intervencijo je sodelovalo 11 poklicnih gasilcev.

Plin z ostrim vonjem, tudi smrtno nevaren

Sicer pa je amoniak dražeč, brezbarven plin z ostrim vonjem, smrtna koncentracija za človeka pa je lahko že vdihavanje zraka več kot 5 minut z večjo koncentracijo plina. Pri vdihavanju so prizadete gornje dihalne poti, draži pa tudi sluznice oči. Pri blažjih zastrupitvah so sindromi glavobol, slabost, bruhanje, zmedenost, pri hujših lahko nastopi nezavest, zastoj dihanja in motnje srčnega ritma.