Policisti iščejo neznance, ki so z odlaganjem odpadnega komunalnega blata v Pivoli povzročili ekološko katastrofo. Medtem je po spletnih družbenih omrežjih zaokrožila fotografija vozila domnevnih storilcev.

Spomnimo: minuli četrtek so v naselju Pivola v občini Hoče-Slivnica opazili ekološko katastrofo. Na območju Botaničnega vrta Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede je prišlo do onesnaženja. Doslej še neznani storilec je tam odložil več kot 200 kubičnih metrov kontaminiranega odpadnega blata iz čistilne naprave.

Informacije o storilcu zbirajo tudi v nabiralniku

Povzročitelja ekološke katastrofe v Pivoli intenzivno iščejo tako policisti kot okoljski inšpektorji. Na Policijski upravi Maribor so bili s pojasnili sicer skopi: “Kriminalistična preiskava še vedno intenzivno poteka, zato informacij še ne moremo deliti z javnostjo.” Neuradno smo izvedeli, da naj bi se krog osumljencev precej zoževal. Iskalni akciji so se medtem pridružili tudi občina in tamkajšnji gasilci.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je na uradni spletni strani občine pozval: “Ker gre v predmetni zadevi za nedopustno ravnanje, vljudno prosim vse, ki bi morebiti karkoli vedeli ali videli storilca, da nas o tem obvestite. V kolikor imate morda stanovalci ob Hočki cesti ali Pivolski cesti podaljšano oko (kamero), vas prosimo, če lahko opravite pregled. Obvestilo nam lahko pošljete tudi anonimno na telefon 02 616 53 20 ali na naslov obcina@hoce-slivnica. Morebitne informacije lahko sporočite tudi preko telefonske številke na policijo 113. Lahko tudi meni osebno ali nam vržete sporočilo (anonimno) v nabiralnik.”

V Prostovoljnem gasilskem društvu Hoče so na svojem Facebook profilu objavili fotografijo tovornega vozila, s katerim naj bi neznanci odpadno blato pripeljali. Ljudi so pozvali, naj v primeru prepoznanja vozila takoj pokličejo policijo.

Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Hoče, Facebook

Za sanacijo naj bi poskrbela država

Sanacija ekološke katastrofe v Pivoli bo zahtevna in vsaj deloma tudi ročna. Župan hoško-slivniške občine Marko Soršak je za STA napovedal, da bi dela lahko trajala tudi mesec dni. Vodno-gospodarsko podjetje Drava menda še danes ali v petek pričakuje državni odlok, nato pa bi z deli lahko začeli naslednji dan.

Pred dvema dnevoma so onesnaženo območje že posipali s snovjo, ki preprečuje smrad in širjenje onesnaženja. Pretok pivolskega potoka so zmanjšali in ga začasno preusmerili drugam, da bo izpiranja blata manj. Za potrebe sanacije bodo morali urediti še dodatno dovozno pot in zanjo podreti nekaj dreves. Ponudbe za prevzem blata naj bi že prejeli.

Koliko bo celotna sanacija stala, je za zdaj še nemogoče napovedati. Za zdaj naj bi stroške krila država. Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi po zakonodaji grozi od 75 do 125 tisoč evrov denarne kazni. Če gre za večjo okoljsko škodo ali celo naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen do 375 tisočakov. Če ga bodo našli, bo stroške sanacije moral kriti povzročitelj.

Svežo pitno vodo Pivolčanom dostavljajo gasilci

Po prvih informacijah po dogodku do onesnaženja pitne vode v Pivoli ni prišlo, a žal se je situacija kasneje spremenila. Kontaminirano je namreč zasebno vodno zajetje, najbrž za več let. V nesreči je tako del prebivalcev Pivole ostal brez pitne vode, za njihovo preskrbo pa skrbijo gasilci prostovoljnih gasilskih društev Hoče, Bohova in Hotinja vas.

Po podatkih Prostovoljnega gasilskega društva Hoče je brez pitne vode v Pivoli ostalo pet stanovanjskih hiš. Od tega so tri kmetije, ki imajo skupaj več deset glav živine. Svežo pitno vodo gasilci prebivalcem Pivole dostavljajo vsak dan sproti, po potrebi oziroma okoli tri cisterne dnevno. Takšna rešitev je seveda le začasna.

Župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je za STA povedal, da so za omenjenih pet domačij skupaj z Mariborskim vodovodom že našli tudi trajno rešitev. Po njegovih besedah zemeljska dela za priključek na nov vodni vir že potekajo. Na omrežje bi po najbolj optimističnem scenariju hiše lahko priključili že v torek.

Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Hoče, Facebook