Če ste v zadnjih dneh kaj brskali po platformi Voyo, ste morda že opazili Lovra, barmana iz mariborskega koktajl bara Niagara, ki je s svojo strastjo do mešanja koktajlov postal prepoznaven obraz v šovu Cocktail Master. Lovro, ki je svojo "barmansko pot" začel že v otroštvu, danes na malih ekranih dokazuje, da je mešanje koktajlov prava umetnost. Po napornih snemalnih dnevih v Zagrebu smo ga ujeli v domačem okolju, v Niagari 'za šankom'. 

Kako si se znašel v svetu koktejlov oziroma, kaj te je pritegnilo k bartendingu?

Že kot mulc sem rad kuhal, mešal okuse in se igral z barvami. Gostinska šola je bila zato logična izbira. Sprva sem mislil, da me bo pot vodila v kuhinjo, a so me profesorji bolj videli v strežbi in prav tam sem prvič začutil, da je ustvarjalnost lahko tudi zunaj loncev.

Ko sem stopil za šank, pa sem spoznal čisto nov svet. Tak, kjer lahko kombiniraš okuse, povežeš zgodbe in ljudem ustvariš trenutek. To me je čisto prevzelo.

Se spomniš svojega prvega koktejla? Kakšen je bil?

Moj prvi koktajl? Klasični Cuba Libre. Rum mi je bil vedno zanimiv. Prvi "moj" koktajl pa je nastal s sirupom Blue Curaçao - tisto močno modro barvo sem zmešal s pomarančnim in ananasovim sokom, koktajl pa je na koncu postal zelen. Bil sem navdušen. Ne samo nad okusom, ampak nad tem, kaj vse se zgodi, ko nekaj zmešaš na novo.

Kako bi opisal svoje prve izkušnje "za šankom"? 

[[image_2_article_76212]]

Prvi koraki za šankom so bili... polni učenja. Nisem bil takoj prepričan, da je to "to", a z vsakim dnem sem bolj užival. Mentorjev je bilo več, vsak mi je dal nekaj malega. Največ pa sem se naučil sam, s poskusi, napakami, Youtubom in predvsem z veliko vaje.

Zame je mešanje koktajlov kombinacija umetnosti in znanosti. Na začetku sem se nanj gledal bolj kot na umetniški izraz, a danes je jasno, da brez razumevanja sestavin, kemije in tehnike ne gre. Ravno to me mika. Da greš lahko v globino, če te to zanima.

Od kod črpaš navdih za nove kreacije?

Mixologija postaja kot strokovno področje vedno bolj cenjena. Ideje za koktajle pa prihajajo od vsepovsod. Včasih me navdihne letni čas, včasih spomin, včasih samo vonj neke sestavine.

Pomembno mi je, da pri delu razmišljam tudi trajnostno. Zero-waste mi ni le "modna muha", ampak način razmišljanja. Zakaj bi nekaj vrgel stran, če lahko iz tega narediš nekaj dobrega? In zakaj bi vedno posegali po eksotiki, če pa imamo super sestavine že doma? Namesto limete lahko včasih uporabiš kis ali sok nezrelega grozdja. Ni isto, je pa zanimivo.

Rad delam s tem, kar je okrog mene, na primer jabolčna pita. Okus, ki nas takoj vrne v jesen. Naredil sem koktajl, ki zajame prav to: pito, kot jo poznamo od doma. Ostanek biskvita sem namočil v vodko, pripravil sirup iz jabolk in cimeta, dodal malo limone in vse skupaj klarificiral z mandljevim mlekom. Nastal je moj milkpunch, ki preseneti z okusom, teksturo in zgodbo.

Kako si doživel povabilo v resničnostni šov Cocktail Master?

Tekmovanja so zame odlična priložnost za rast. Ne toliko zaradi zmage, ampak zaradi povezovanja z drugimi barmani. Vsak ima drugačen pristop, okus, znanje. Iz tega se res veliko naučiš.

Ko sem izvedel za Cocktail Master, sem bil takoj za. Prijava je vključevala izpit (resna stvar) in naprej nas je prišlo samo 20. Ko sem izvedel, da sem med njimi, sem vedel, da nekaj delam prav. Iskreno, nisem niti vedel, da bo to šov na Voyotu. Ampak sem si rekel: "Zakaj pa ne?". Presenetile so me predvsem naloge, saj sem pričakoval nekaj bolj specifičnega, a bilo je precej raznoliko, kar mi je bilo všeč.

Nekatere tekmovalce sem poznal že od prej, kar je bilo super. Snemanje je bilo naporno. Dolgi dnevi, ogromno čakanja, a tudi to je bila nova izkušnja. Televizija je drugačen svet.

Kaj ti pomeni, da si del tega formata?

Zame je to, da sem postal del takšnega formata, velika priložnost. Ne gre samo za prepoznavnost, ampak za to, da lahko postaneš navdih komu drugemu. Mladim kolegom želim pokazati, da se da, če imaš voljo in strast, ter da manj izkušeni barmani lahko naredimo tudi nekaj posebnega.

[[image_1_article_76212]]

Kakšni trendi trenutno prevladujejo v svetu koktajlov?

Svet koktajlov se nenehno spreminja. Trenutno prevladuje minimalizem v zunanji podobi. To pomeni preprosti kozarci, brez pretirane dekoracije, a eksplozija okusov. Velik poudarek je tudi na brezalkoholnih koktajlih ali tistih z manj alkohola. Kar je super, ker to odpira vrata širši publiki.

Če bi moral komu, ki razmišlja o bartendingu, dati nasvet bi rekel "pusti domišljiji prosto pot". Znanje pride sproti. Pomembno je, da te stvar veseli, da si radoveden in odprt. Marsikdo še danes ne upa poskusiti koktajla z jajčnim beljakom, pa ne ve, kaj zamuja.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti?

V prihodnosti si želim ustvarjati še več. Več dogodkov, več koktajl zgodb. Imam svoj prenosni šank, delam tudi koktajl cateringe na porokah, zabavah, zaključkih. Rad bi to peljal naprej, predstavil koktajle kot doživetje. In znanje, ki ga pridobim, bi rad delil naprej.

V Niagari, najstarejšem koktajl baru v Mariboru, pa imam srečo, da imam popolnoma proste roke. Lahko ustvarjam menije, pripravljam sezonske karte in enkrat mesečno gostim dogodek Liquid Fusion, kjer koktajle združimo z glasbo in prigrizki. To je prostor, kjer se moja strast do ustvarjanja res lahko izrazi.

Za vse, ki želite okusiti Lovrovo umetnost v kozarcu, imate priložnost že ta četrtek, 17. aprila, na Liquid Fusion dogodku v Niagari.