Alžirija in Slovenija pripravljata sodelovanje na področju sadja in zelenjave

Na letošnjem sejmu Agra, kjer so se predstavili številni slovenski in tuji razstavljavci, je svoj potencial pokazala tudi severnoafriška Alžirija. O možnostih sodelovanja med državama smo govorili z Azzouzom Haroun-Aymenom, atašejem alžirskega veleposlaništva v Ljubljani. Kot pravi, ima Alžirija z našo državo velike načrte – dogovor o izvozu naj bi bil sklenjen že v nekaj mesecih.

Alžirske prednosti - sonce vse leto 

V Alžiriji imamo sonce skozi vse leto, tudi v zimskih mesecih, kar pomeni, da lahko sadje in zelenjavo pridelamo tudi dva do trikrat na leto. Proizvajajo se v zelo velikih količinah, zato ima Alžirija velik potencial, da bi svoje produkte izvažala tudi v Slovenijo.

Pot do Slovenije: ladja ali letalo?

Kot pravi sogovorec, trenutno s Slovenijo preučujejo možnost, kako bi realizirali izvoz svežega sadja in zelenjave iz severno afriške države v Slovenijo. Razmišljajo med direktnim ladijskim prevozom iz alžirskega pristanišča v Luko Koper, ki bi naj trajalo med štiri do pet dni. Preučujejo pa tudi drugi možnost, in sicer možnost zračnega transporta – let iz Alžirije do Ljubljane bi vzel zgolj 2 uri, Slovencem pa tako omogočil pridobitev svežih produktov. Poudari še, da bo sporazumom o izvozu praviloma podpisan v 3 do 4 mesecih.

Cena in izvozna mreža

Na vprašanje o cenah sogovornik pojasni: »Globalno gledano so cene uvoza in izvoza sadja ter zelenjave precej enotne. Glede na kratko razdaljo do Slovenije tudi sami ne pričakujemo, da bi bila cena previsoka.«

Alžirija svoje pridelke že uspešno izvaža v Španijo, Združeno kraljestvo, Nizozemsko, pa tudi čez ocean – v Kanado in ZDA. Če bi sklenila dogovor s Slovenijo, bi lahko prav ta postala osrednja vstopna točka za dobave v vzhodno Evropo.

[[image_1_article_80375]]

Kmetijstvo sredi puščave

Pridelava v Sahari se zdi skoraj nemogoča, a alžirski kmetje s podzemnimi namakalnimi sistemi ustvarjajo pogoje, v katerih sadje in zelenjava uspevata celo večkrat letno. »Visoke temperature in učinkovito namakanje so kombinacija, ki zagotavlja svež pridelek vse leto,« pojasni Haroun-Aymen.

Na ta način uspešno gojijo tako osnovne pridelke, kot so krompir in paradižnik, kot tudi bolj eksotične kulture – od zmajevega sadja do čilija in feferonov.                           

Slovenija kot prva izbira

»Ažirija želi okrepiti sodelovanje z vzhodnimi državami, Slovenijo pa postavljamo na prvo mesto« poudarja ataše.

Na koncu še izpostavi, da ga Slovenija navdušuje:

»Od vaše države se lahko veliko naučimo. Čeprav imate le dva milijona prebivalcev, je vaša pridelava sadja in zelenjave izjemna – koruza je dober dokaz, da ste pomemben igralec na tem področju.«