Ob sprejetju novega o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol.

“Poslanci so danes potrdili Pikalov predlog neustavnega Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in spremembe izobraževanja. Ta še poslabšuje položaj staršev otrok, ki obiskujejo nedržavne šole in ogroža položaj nedržavnih vrtcev ter nas tako še dodatno diskriminira,” so včeraj zapisali v civilni pobudi Združeni starši.

Skupina državnih svetnikov sicer predlaga veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ker da je zakon, ki ga je v sredo sprejel DZ, v neskladju z odločbo ustavnega sodišča, saj uvaja razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost. O predlogu bo državni svet odločal na ponedeljkovi izredni seji.

Država več ne bo financirala razširjenega programa zasebnih šol

Za predlog zakona, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol, je glasovalo 42, proti pa 36 prisotnih poslancev. Po noveli bo država obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela programa pa ne bo financirala. Nov način financiranja bo sicer veljal za tiste, ki bodo zasebne osnovne šole začeli obiskovati v šolskem letu 2020/2021 ali pozneje.

Prihodnji teden še vedno možnost veta

O zakonu bo prihodnji teden odločal Državni svet. Če le-ta izglasuje veto na zakon, se slednji ponovno vrne v odločanje v državni zbor.

“Sprejetje zakona za nas vsekakor ni ugodno, upamo na veto državnega sveta. Pobudniki zakona nimajo večine, ki jo potrebujejo za potrditev in slednje je naše zadnje upanje. Če pa veto pade v vodo, bo žal potrebna reorganizacija naše šole,” je za Maribor24 dejal Andrej Ornik, ravnatelj mariborske Waldorfske šole, ki zaposluje 30 pedagoških in tehničnih delavcev ter katero obiskuje 170 učencev.

Andrej Ornik, ravnatelj Waldorfske šole v Mariboru

V najslabšem primeru tudi odpuščanja

Naslednje leto se zanje sicer ne bo spremenilo še nič, saj že vpisane generacije sovpadajo v tekočo zakonsko uredbo. Tako imajo še eno šolsko leto časa, da premislijo o morebitnih spremembah. Trenutno konkretnih odločitev o najslabšem možnem scenariju še niso sprejeli. Je pa dejstvo, da lahko brez izvedenega razširjenega programa svoje delo izgubijo nekateri pedagoški delavci na šoli, zlasti tisti, ki delajo v popoldanskem pouku.

Spremembo zakona bodo najbolj občutili starši

Po predlagani uredbi zakona bo financiranje zasebni šoli padlo za približno 25 odstotkov, kar bo nekako potrebno pokriti. Ornik ugotavlja, da bodo to izgubo najbolj občutili ravno starši, saj se jim bodo dodatno zaračunale posamezne postavke.

“Če sedaj starši plačujejo 110 eurov sedaj šolnine na mesec, kar vključuje tudi pedagoški material, moramo tej ceni prišteti med 20 do 30 odstotkov,” je bil jasen.

Nastala bo še večja vrzel med socialnimi sloji

“Žal nas silijo, da se moramo spremeniti v to, kar ni bil naš namen. Mi ne želimo postati elitna šola,” je še dodal.

Starši otrok, ki obiskujejo njihovo šolo, se po besedah Ornika prav nič ne razlikujejo od staršev otrok iz javnih osnovih šol. “Želijo si le drugačnega pedagoškega pristopa in za to so pripravljeni tudi nekaj plačati,” je jasen. “In ti starši so dodatnih zaračunavanj ne bodo mogli privoščiti. Ta zakon bo tako povzročil še večjo razmejitev,” sklene Ornik.

 

Takole je izgledal včerajšnji protest v Ljubljani.

Za starše in podpornike

Dragi starši, spoštovani podporniki enakopravnega položaja otrok v nedržavnih šolah in vrtcih!Poslanci so danes potrdili Pikalov predlog neustavnega Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta še poslabšuje položaj staršev otrok, ki obiskujejo nedržavne šole in ogroža položaj nedržavnih vrtce ter nas tako še dodatno diskriminira. Za predlog zakona je glasovalo 42, proti pa 36 prisotnih poslancev.Skupaj z vami delimo globoko razočaranje – ne samo nad današnjo odločitvijo, ampak tudi nad nivojem razprave na tem področju, stanjem duha v družbi in njenim razvojem. Skupni cilj – vzpostaviti pluralni šolski sistem, ki bo temelj za pluralno družbo – nas je združil, ne glede na različna ozadja in prepričanja. Civilna iniciativa je v zadnjem mesecu v Sloveniji dobila novo moč, glas, vztrajnost, številčnost. Skupaj smo vložili veliko napora v to, da smo pojasnjevali svoje argumente in se zavzemali za to, da bi bila pravna in ustavna demokracija pomembnejša od ideoloških razhajanj. Nekatere smo na tej poti že prepričali. Današnje razočaranje je hkrati naš veter v jadra jutrišnjega dne. Sprejetje zakona v državnem zboru namreč nikakor ne pomeni, da naš cilj ostaja nedosežen. O zakonu bo namreč prihodnji teden odločal Državni svet – če ta izglasuje veto na zakon, se ta ponovno vrne v odločanje v državni zbor. V tem primeru bi morali podporniki zakona za njegovo ponovno glasovanje zbrati 46 glasov poslank in poslancev (danes so jih zbrali le 42). Zato smo razočarani, nikakor pa ne obupani. Po prvi etapi vztrajno nadaljujemo s širjenjem naših prizadevanj – in gremo na zmago. Čeprav smo že sredi vročega poletja, za nas to ne pomeni počitnic, ampak nadaljevanje naših prizadevanj. Prek emailov, FB skupine Združeni starši in našega TW profila vas bomo še naprej ažurno obveščali o poteku dogajanj in naših aktivnostih. Predvsem pa še naprej upamo (in računamo) na vašo podporo in sodelovanje. Prosimo, spremljajte nas tudi v tem odločilnem poletju. Veseli bomo pomoči v obliki idej, konkretnih predlogov in ponujenih možnosti (oglasni prostor, komunikacijski viri ipd). Vemo, da je čas ena od najpomembnejših valut današnjega dne – še posebej, ko imamo otroke. Zato najsrčnejša hvala vsem, ki ste del te dragocene valute – svojega časa – namenili temu, da ste včeraj prišli na shod Združenih staršev pred parlament. S svojo prisotnostjo, transparenti, odločnostjo (in pesmijo!) ste prispevali k našemu končnemu cilju. V poletnem času ne načrtujemo novih fizičnih shodov, bomo pa aktivni drugod in vas vabimo k sodelovanju. Kdaj, če ne zdaj? Kdo, če ne mi?

Gepostet von Združeni starši am Mittwoch, 10. Juli 2019