Zaradi vnovične zaustavitve javnega prometa so številni zaposleni danes morali poiskati alternativne načine prevoza v službo. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pravijo, da je še prezgodaj, da bi ocenili, koliko težav imajo podjetja zaradi tega, težave pa pričakuje tudi javni sektor.

Direktor Združenja za promet pri GZS Robert Sever je za STA ocenil, da je nedopustno, da se javni potniški promet stigmatizira kot dejavnost z največjo nevarnostjo okužbe s koronavirusom, primerljive države pa se tega ukrepa niso poslužile.

“Zaustavitev javnega potniškega prometa je problem predvsem za vse uporabnike, ki nimajo alternative pri zagotavljanju svoje mobilnosti, poleg tega so potniki, ki si bodo poiskali alternative, izgubljeni za javni potniški promet tudi v bodoče,” je poudaril Sever.

Spomnil je, da po sedaj znanih podatki v praksi njim ni poznan primer okužbe na javnem potniškem prometu. “Poleg tega se primerljive države ne odločajo za zaustavitev javnega potniškega prometa tudi v najhujših primerih širjenja okužbe. Seveda pa razumemo, v kakšni situaciji smo trenutno v Sloveniji in zato je potrebno storiti vse, da zaustavimo širjenje koronavirusa,” je dodal.

UKC Ljubljana nudi tudi možnost namestitve

Težave pričakujejo tudi v javnem sektorju. Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, ki je obremenjen z zdravljenjem bolnikov s covidom-19, je za zaposlene, ki nimajo možnost lastnega prevoza, pripravil dve možni rešitvi, in sicer “prevoz na podlagi izpolnjenih priloženih vlog za osebe brez vozniškega izpita, vozila ali možnosti prevoza ter bivanje v namestitvah v bližini UKC Ljubljana”.

Kot so pojasnili za STA, imajo v samskem domu na Vidovdanski 145 sob za namestitev zaposlenih, od katerih jih bo do 50 namenjenih za zaposlene v času epidemije, saj jih je nekaj že v dolgoročnih najemih zaposlenih. Če se te kapacitete zapolnijo, bodo rešitev poiskali z zasebnimi ponudniki, ki so ponudili pomoč. “Trenutno še nimamo povratnih informacij o težavah pri prevozu na delo, verjamemo, da bodo nastale in jih bomo reševali,” so zagotovili.

Dovoljen prevoz na delo, ki ga organizira delodajalec

Danes so v veljavo stopili najnovejši vladni ukrepi za omejevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, s katerimi bodo predvidoma vsaj 14 dni po državi zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Vnovič se je po vzoru iz spomladanskega prvega vala epidemije ustavil tudi javni promet. Dovoljen pa je prevoz na delo in z dela, ki ga organizira delodajalec, t. i. delavski avtobusi. Dovoljeni so tudi taksi prevozi.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je v petek pojasnil, da so odprli dve kontaktni točki, in sicer telefonsko številko 01 478 71 67 ter elektronski naslov mzi.koronavirus@gov.si, na katere se lahko obrnejo delodajalci in delavci, ki imajo težavo s prihodom na delo. STA pojasnila o tem, koliko je bilo vprašanj konec tedna in katere so bile ključne težave, ki so jim bile sporočene, še čaka.