Cene so podivjale, nekdo mora nositi krivdo in v takem trenutku bi bilo najbolj normalno, če odstopi direktor, je včeraj odstavljenemu Alanu Percu predlagal Saša Arsenovič. Direktor trdi, da je o poslovanju družbe župana sproti obveščal, da je vizija podjetja še vedno odlična in, da v najhujših trenutkih podjetja ne bo zapustil, temveč ga bo reševal.

Od kod izguba

V začetku leta smo v poslovnem načrtu napovedali dobiček, ki ga zdaj ne bo, bo izguba. Vse to je bilo jasno že oktobra. Dobiček, ki ga po napovedih podjetje bo ustvarilo v 2022, naj gre v reševanje situacije zdaj,” je rešitev , da podjetje v rdečih številkah čim manj obremeni končnega uporabnika, predstavil Perc.

Za celo prihodnje leto imamo zakupljen plin po 21 €, medtem, ko je danes ta cena 90€. S strani ministrstva za infrastrukturo smo bili uslišani za ukrep, ki nam dejansko daje bistveno višje prihodke s strani električne energije. Teh prihodkov je bilo za prihodnje leto načrtovanih že za okrog 350.000 evrov.

Iz projektov, ki smo jih oddelali samo v zadnjih nekaj mesecih, pričakujemo dodatnih 385.000 evrov

Ocenjujem, da bo imelo podjetje prihodnje leto najmanj 700.000 evrov dobička in točno to vsoto sem predlagal v obliki popustov na to ceno, ki jo danes objavljamo.” Nadzorni svet je odločil, da tega predloga ne more sprejeti, kajti gre za odločitev lastnika, do lastnika pa nisem mogel priti.

Ocenjujem, da bo imelo podjetje prihodnje leto najmanj 700.000 evrov dobička in točno to vsoto sem predlagal v obliki popustov na to ceno, ki jo danes objavljamo. 

“Položnica je nekoliko višja tudi zato, ker običajno oktobra sploh še ni potrebno kuriti, letos pa je bilo dvajset dni tako hladnih, da je bilo to potrebno. Vpliv na oktobrsko položnico je bil v 40% iz naslova hladnejšega vremena kot lani, 60% pa iz naslova cene. Ker pa se vrednosti na položnici drastično povečajo novembra in decembra, smo dali predlog, da se ta dva meseca, ki bosta kritična, da ustrezne popuste. Moj predlog je bil 30% v novembru in 20% v decembru. V decembru je odstotek nižji zato, ker smo v oktobru ob zagotovilih zakupili del plina, ki ga bomo torej v decembru že tako ali tako dobili po nižji ceni,” še pojasnjuje Perc.

Sistem daljinskega ogrevanja ima perspektivo

Redko kdo ima tako perspektivo, kot jo ima sistem daljinskega ogrevanja, je še prepričan Perc. Po vsem svetu je to prepoznano kot sistem, ko z razmeroma malo vložka dobiš največ. Županu sem povedal, da bi, če bi bilo to moje podjetje, vanj vložil tudi milijon in ne samo 700.000 evrov, samo da bi rešil sistem ogrevanja.

To poročilo je Perc nadzornemu svetu tudi predstavil, razlog da ga niso sprejeli pa je v tem, da sami po sebi te pristojnosti nimajo. “Nikoli nisem nikogar zavajal, imam tudi vse dokumente, kdaj je bilo kaj poslano županu, kdaj je bilo obravnavano v nadzornem svetu in kdaj so to obravnavali na javnem holdingu.”

O vsem so bili obveščeni, res pa je, da nikoli ni bilo nekega odziva, zato smo stvari reševali sami. Ko je bilo v začetku oktobra očitno, da gre situacija v smer, ko bo neobvladljiva, smo šli k ministru Vrtovcu. Na našo željo je spremenil dve uredbi, ki sta nam strateškega pomena. Iz teh dveh uredb bo Energetika Maribor v naslednjem letu dodatno zaslužila 450.000 evrov,” še pojasnjuje.

Gre za uredbi, ki urejata emisijske kupone, do katerih doslej niso bili upravičeni, sedaj pa so in to po bistveno višji vrednosti, kot je bila sprva določena.

Župan je bil o vsem ažurno obveščen

Župan je včeraj pojasnil, da o poslovanju Energetike in rdečih številkah, v katerih naj bi se podjetje znašlo, ni vedel ničesar. “Župan ve vse in to od začetka oktobra. Ti podatki so na računalnikih. Obveščen je bil o tem kaj se dogaja in kaj se bo še zgodilo. Vedel je, da bo na koncu skupina Energetika zaključila v rdečih številkah, da celotnega dviga cen ne moremo dati v cene odjemalcem, ker del izgube delamo iz proizvodnje elektrike. Moje stališče zadnjih desetih let je, da del dohodka ali celo dobička dajemo v končno ceno našim odjemalcem.”

Po pogovoru z županom je bila izrečena zahteva po Perčevem odstopu: “Perc Alan ni tisti, ki odstopa, ko je najhujše. Če sem firmo znal uspešno vodit 13 let, jo znam tudi danes, ko je najhujše. Vizije in načrti mesta so taki, kot so mesta Dunaj. To smo dokazali v zadnjih dveh mesecih. Razmišljamo isto, načrte imamo enake, projekti so enaki. Tega mi je najbolj žal.”

Priložnost za pojasnilo in prepoved vstopa na občino

Včeraj je v pričo članov nadzornega sveta Perc sicer dobil priložnost, da pojasni svoje stališče. Rešitev je predstavil vendar je bila zavrnjena, kajti nadzorni svet v tem primeru ni odločevalec.

Kasneje ga na sejo mestnega sveta župan sicer ni povabil, so pa to željo izrazili predstavniki svetniških skupin, češ, da bi pojasnila radi slišali v živo. “Ko sem ob petih vstopil na občino, je varnostnik rekel: Vi ste Perc Alan in vi nimate vstopa na občino.” Perc je še pojasnil, da je danes že zapustil pisarno in se bo zaposlil drugod.