Uprava za varno hrano glede na podatke o širjenju ptičje gripe zaenkrat ni sprejela nobenih izrednih ukrepov, rejce perutnine pa poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

V nekaterih evropskih državah se od začetka leta pojavlja ptičja gripa podtipa H5N8, ki ni nevaren za ljudi, predstavlja pa veliko tveganje pri reji perutnine. Slovenska uprava za varno hrano izrednih ukrepov zaenkrat ni sprejela, rejce pa poziva, naj izvajajo biovarnostne ukrepe. Med temi je preprečevanje dostopa prostoživečim pticam do perutnine.

Uprava odredila umik oziroma odpoklic mesa

Primere bolezni so doslej prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija, Češka in Ukrajina. Največ primerov je bilo na Poljskem. Bolezen se pojavlja tako v komercialnih kot v dvoriščnih rejah in pri pticah v ujetništvu. Pri prostoživečih pticah sta prijavljena le dva primera, pri ujedi na Poljskem in vodni ptici v Nemčiji, je objavila uprava za varno hrano.

V Slovenijo je v januarju prišlo puranje meso iz enega od obratov na Madžarskem, kjer so potrdili ptičjo gripo. Uprava je odredila umik oziroma odpoklic mesa. Pošiljki sta znašali 4800 in 1770 kilogramov mesa, namenjenega za postrežno prodajo v mesnicah. Kot so STA ta teden povedali v upravi, je bilo skupaj umaknjenega 2300 kilogramov tega mesa.

Ker omenjeni podtip aviarne influence ni nevaren za zdravje ljudi, ni šlo za klasičen umik oziroma odpoklic živila, kot je predviden v postopkih, ki zadevajo varnost hrane, ampak se je uprava za umik odločila, da se prepreči morebiten prenos bolezni na živali.

Poziv rejcem perutnine

Uprava glede na podatke o širjenju ptičje gripe zaenkrat ni sprejela nobenih izrednih ukrepov, rejce perutnine pa poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe. Med temi je preprečevanje dostopa prostoživečim pticam, predvsem vodnim, do perutnine, kar pomeni nastanitev perutnine v zaprtih objektih ali v pokritih ograjenih prostorih.

Rejci naj tudi preprečijo dostop prostoživečim pticam do krme in vode za perutnino, omejijo obiske ljudi v prostorih, kjer je nastanjena perutnina, oz. upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni (namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, umivanje in razkuževanje rok). Uporabljajo naj opremo za enkratno uporabo ali opremo pred uporabo na drugem gospodarstvu s perutnino očistijo in razkužijo, poziva uprava.