V sindikatu so spomnili, da ima delavec skladno z zakonom o varnosti in zdravju pri delu pravico odkloniti delo oz. zapustiti delovno mesto, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje.

Slika je simbolična

Mercator, Tuš in Eleclerc kršijo vladni odlok o začasni prepovedi prodajanja blaga in storitev potrošnikom, po katerem so živilske trgovine odprte najdlje do 18. ure, so sporočili iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije. Če se bodo kršitve nadaljevale, bodo zaposlenim svetovali sklicevanje na zakon, ki jim omogoča zapustiti delovno mesto.

V sindikatu so, kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, konec tedna pozorno spremljali odločitve posameznih delodajalcev, povezane z implementacijo vladnega odloka.

“Po informacijah, ki so navedene na spletnih straneh trgovcev, in skladno s povratnimi informacijami, ki jih redno pridobivamo s terena, so Spar, Hofer in Lidl zgledno implementirali odlok, medtem ko ga zlorabljajo predvsem Mercator, Tuš in Eleclerc,” so navedli.

Nekatere trgovine odprten tudi ob nedeljah

V Mercatorju so tako v uradni objavi določili ključne trgovine, katerih delovni čas je še vedno do 20. ure. Poleg tega imajo “na svojih spletnih straneh zelo nejasne informacije o odpiralnem času, navajajo celo to, da so določene trgovine odprte tudi ob nedeljah, kar vladni odlok prepoveduje”, so poudarili v sindikatu.

Tudi v Tušu med poslovalnicami po uradni objavi dopuščajo izjeme, ki obratujejo do 20. ure, Eleclerc pa glede na uradno objavo med tednom še vedno posluje celo do 21. ure, so opozorili.

V sindikatu so spomnili, da ima delavec skladno z zakonom o varnosti in zdravju pri delu pravico odkloniti delo oz. zapustiti delovno mesto, če mu grozi neposredna nevarnost za življenje ali zdravje. Če delodajalci ne bodo ubrali bolj razumne poti, bodo zato zaposlene v Mercatorju, Tušu in Eleclercu pozvali k uporabi tega zakona.

Mnogi kupci tudi nasilni

Pojasnili so še, da zaposleni v trgovinah poročajo o težavah zaradi neenakomerno razporejenega delovnega časa, saj zdravih delavcev primanjkuje, nalaganju nadurnega dela tudi starejšim od 55 let, in strahu pred izgubo službe, zaradi česar na delo prihajajo tudi bolni. Poleg tega mnogi kupci ne upoštevajo navodil in so celo nasilni, so ponovili.

Ob tem so se dotaknili še prevoza delavcev. Delodajalci bi se morali namreč po njihovih besedah zavedati, da od delavcev za prihod na delo in z dela ni zahtevana uporaba osebnega avtomobila, temveč uporaba javnega prevoznega sredstva, plačanega v višini 70 odstotkov mesečne vozovnice.

“Zaradi takih določil delavcem ni potrebno prihajati na delo, ampak je to njihova dobra volja. Delodajalec je tako delavcu dolžan zagotoviti prevoz ali 100-odstotno povračilo potnih stroškov po kilometrini,” so izpostavili.

Vlada je sicer spremembe odloka, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje z 20. na 18. uro, sprejela na petkovi dopisni seji.

STA