Levica želi do konca poletja uresničiti vsaj 4 od 13 napovedanih projektov, sicer več ne vidijo možnosti sodelovanja z vlado.

Poslanci Levice predlagajo zvišanje minimalne urne postavke za študentsko delo iz 4,13 evra neto na 4,99 evra neto. V predlogu zakona, ki ga je Levica danes v DZ vložila po rednem postopku, so za študente predvideli tudi dodatek za nočno in nedeljsko delo ter delo za praznike. Zakon je sicer del sporazuma med Levico in koalicijo.

Študentsko delo je deregulirana oblika zaposlovanja. Poslanci Levice v predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ opozarjajo na načelo enakega plačila za enako delo in učinke socialnega dampinga, ki ga povzroča študentsko delo.

Minimalna urna postavka bi se naj usklajevala z rastjo minimalne plače

Predlagajo zvišanje minimalne urne postavke na raven, ki bo primerljiva z minimalno plačo. Iz zdajšnjih 4,89 evra bruto oz. 4,13 evra neto predlagajo zvišanje na 5,9 evra bruto oziroma 4,99 evra neto.

Minimalna urna postavka za študente se bo po predlogu zakona usklajevala z rastjo minimalne plače, do sedaj pa se je usklajevala z rastjo povprečne plače. Usklajevanje z minimalno plačo prinaša tudi usklajevanje z rastjo cen življenjskih potrebščin. Minimalna urna postavka se je od 2015 do danes dvignila za 39 centov oz. 8,6 odstotka, minimalna plača pa se je povišala za 12 odstotkov, piše v predlogu zakona.

Upravičeni tudi do dodatka za nedeljsko in nočno delo ter delo ob praznikih

Dijaki in študentje pa bodo po predlogu upravičeni do dodatka za nedeljsko ter nočno delo ter za delo ob praznikih v enaki višini, kot to velja za delavce, ki pri istem delodajalcu delo opravljajo na podlagi pogodbe o zaposlitvi. V predlogu pojasnjujejo, da so zaposleni upravičeni do povečanja urne postavke za delo ob teh dnevih, med tem ko so študentje za to delo plačani enako. Tako študentsko delo omogoča delodajalcem, da se izognejo nekaterim zakonskim omejitvam in določilom kolektivnih pogodb.

Levica želi uresničiti vsaj 4 od 13 napovedanih projektov

Povračilo potnih stroškov, plačilo malice in zvišanje minimalne urne postavke so ukrepi, o katerih sta se Levica in koalicija dogovorili v sporazumu. V Levici so sicer vladi v preteklih dneh očitali, da se ne drži sporazuma z njimi. Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da si do poletja želijo izpeljati vsaj štiri od 13 projektov, ki so jih predlagali, sicer v sodelovanju z vlado ne vidijo več smisla. Prav od uspešnosti teh projektov bo tudi odvisno, v kakšni smeri bodo glede prihodnosti sodelovanja z vlado razmišljali organi sveta stranke.

Predlog zakona bo podrobneje v sredo na novinarski konferenci predstavil poslanec Levice Miha Kordiš, ki je prvopodpisani pod zakonski predlog.

STA