Število mladoletnih migrantov je glede na poročilo Rdečega križa v porastu in ravno mlade najbolj ogrožata nasilje in izkoriščanje.

Ženeva, 3. decembra – Število mladoletnih migrantov je glede na poročilo Rdečega križa v porastu in ravno mlade najbolj ogrožata nasilje in izkoriščanje. Predsednik Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca Francesco Rocca je danes v Ženevi opozoril, da so otroci lahek plen za kriminalce, ki zlorabljajo, izkoriščajo in tihotapijo otroke.

“Otrok, ki je sam ter brez ljubezni in zaščite svojih staršev, družinskih članov ali skrbnikov, sodi med najbolj ranljive skupine na svetu,” je dejal Rocca in pozval k učinkovitejši pomoči.

Otroke ob migrantskih poteh silijo v spolna dejanja ali jih ugrabijo in silijo v prostitucijo v drugih državah. Rdeči križ zato predlaga vzpostavitev postaj ob migracijskih poteh, kjer bi otroci lahko našli varno zatočišče in pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lani na poti najmanj 300.000 mladoletnih migrantov

Po podatkih Združenih narodov je bilo lani na poti najmanj 300.000 mladoletnih migrantov. Pri Rdečem križu sicer ocenjujejo, da je številka dandanes še višja. “Dogovor ZN o migracijah je priložnost za zaščito življenj deset ali celo sto tisočih ljudi,” je ocenil Rocca.

Svetovne vlade je še pozval, da je potrditev dogovora priložnost, ki je ne smejo izpustiti.

Svetovni voditelji bodo konec tega tedna na konferenci v maroškem Marakešu potrjevali neobvezujoč mednarodni dogovor Združenih narodov o migracijah, ki naj bi omogočilo lažje sodelovanje med vladami pri urejanju tega področja ter zaščitilo življenja migrantov.

STA