Štajerski gospodarski oskar

FOTO in VIDEO: Za najuspešnejša podjetja prihajajo Štajerski gospodarski oskarji

Damjan Veršič, 16.05.23 ob 13:55

Štajerska gospodarska zbornica se je povezala z Regionalno gospodarsko zbornico Celje in Ferijem ter ustvarila skupni projekt izbora najboljših podjetij v širši štajerski regiji.

FOTO in VIDEO: Za najuspešnejša podjetja prihajajo Štajerski gospodarski oskarji

Potem ko je Štajerska gospodarska zbornica zadnjih sedem let najboljšim podjetjem v podravski regiji podeljevala naziv Podravsko podjetje leta, se z letošnjim letom to spreminja. Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal dr. Roman Glaser, predsednik Štajerske gospodarske zbornice, so v zadnjem obdobju razmišljali, kako izboljšati podobo gospodarstva v javnosti in jo prenesti v razmislek pri prebivalstvu. Po temeljitem razmisleku so se odločili, da bodo popularizacijo gospodarstva in aktiviranje gospodarskih ravnanj in delovanj razširili na štajersko regijo. Povezali so se Regionalno gospodarsko zbornico Celje in Inštitutom za medijske komunikacije Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter začrtali skupni projekt izbora najboljših podjetij v širši štajerski regiji.

Logotip in kipec sta drugačna

Spremenili so zunanjo podobo nagrade ter ime. Ta se po novem imenuje Štajerski gospodarski oskar. Izhodišča za nagrado so bila Štajerska kot regija, naša vinogradniška tradicija in bogata industrija. Želeli so ustvariti podobo, ki bo predstavljala močno gospodarsko regijo kot tudi bogato kulturno dediščino. “Pri tem zasledujemo cilj ustvariti prepoznavno podobo, ki bo enostavno razumljiva, prepoznavna ter se bo pojavljala na vseh komunikacijskih materialih in promocijskih izdelkih. Naša največja inspiracija je regija sama, povezana med sabo na področju gospodarstva in mladih, s svojimi naravnimi lepotami. Želimo ustvariti nekaj, kar bo odražalo duh regije in ga hkrati naredilo prepoznavnega ter privlačnega. Naš cilj je ustvariti nekaj, kar bo povezovalo in predstavljalo najbolj uspešna podjetja v regiji.”

Logotip je sestavljen iz rezine štajerske trte, ki ponazarja rast, razvoj, trdoživost in živahnost. Hkrati vključuje zanimiv element geometrijske postavitve treh črk, ki ustvarja prepoznavno podobo. Gre za postavitev črk “Š”, “G” in “O”, ki skupaj s simboliko vinske trte tvorijo ekskluzivno podobo. Ta podoba simbolizira trajnost, trdoživost, povezovanje, uspešnost in dosežke, ki jih podjetja dosegajo na področju gospodarstva in ki so povezani s prestižem in ugledom. Oblika logotipa ohranja preprostost in tradicionalnost, a hkrati deluje moderno, kar ustvarja čist, prepoznaven in eleganten videz.

Ta stil se povezuje tudi oblikovanju kipca – nagrade za najboljša podjetja, ki ga sestavljata leseni del in epoksi smola. V sredini kipca se nahaja rezina vinske trte – najstarejše vinske trte na svetu, ki je zasnovana tako, da bo izstopala in se ohranjala kot prepoznavni element. Ta simbolizira uspešnost in dosežke, ki jih podjetja dosegajo na področju gospodarstva in ki so povezani s prestižem in ugledom. “Prepričani smo, da ravno najstarejša vinska trta pooseblja mnoge značilnosti in vrednote, ki si jih deli skupaj z najuspešnejšimi podjetji in gospodarskimi družbami. Hkrati je njeno poslanstvo povezovanje med kraji in deležniki, kar je tudi osrednji cilj prenovljenega koncepta podelitve nagrad.”

Vzpostavili so sodelovanje z osnovnošolci, dijaki in študenti

Vzpostavili so konkretno povezavo med gospodarstvom in študenti, kar lahko pomaga podjetjem pridobivati nove kadre, mladim pa dobre zaposlitve. Z natečajem za najboljše video posnetke na temo Mladi in gospodarstvo bodo vzpodbudili mlade, da razmišljajo o gospodarstvu, podjetjem pa omogočili, da pridobijo dragocene informacije o tem, kako mladi vidijo gospodarstvo in kaj od njega pričakujejo. Povezali so se tudi z osnovnimi in srednjimi šolami, kjer bodo mladi slikali na temo, kako vidijo gospodarstvo v regiji, v katerih poklicih vidijo sebe in kako vidijo svoje starše kot zaposlene v gospodarstvu v štajerski regiji. Prispela dela bodo razstavljena v prireditvenem prostoru hotela Habakuk, kjer bo 18. oktobra slavnostna podelitev Štajerskih gospodarskih oskarjev. Najboljše risbe in video posnetke  bodo nagradili. Prireditev bo neposredno prenašala Televizija Maribor – programski kanal RTV Slovenija.

Štajerske gospodarske oskarje bodo še vedno podeljevali v štirih velikih kategorijah uspešnih podjetij, od mikro do velikih, in v skupini najboljših zaposlovalcev. “Morda bomo dodali še kakšnega od novih kriterijev v skupini  nagrajenih podjetij. Dodali pa bomo nekatere nove kriterije pri opredelitvi  najboljših podjetij. Danes sta zlasti pomembna trajnostni razvoj in zeleni prehod.” Komisija bo iz osnovnih podatkov, ki bodo bazirali na ekonomskih kazalcih, izračunanih s strani profesionalne agencije za bonitete, med podjetji izbrala tri najboljše oziroma potem v vsaki kategoriji izmed treh najboljših najboljše podjetje. “Verjamem, da bomo uspeli iz večje mase podjetij izbrati tista podjetja, ki so v tem času svetilnik in so najboljša. Naj bodo vzor drugim in tistim, ki od podjetij živijo in pričakujejo kvalitetno delovanje.”

Glaser dodaja, da je mariborsko gospodarstvo v tem prostoru v 90 letih doživelo več šokov. Iz relativno močnega in dominantnega položaja je oslabelo, zadnjih deset let pa gospodarsko v štajerski regiji ponovno raste in dosega boljše uspehe.

Izidor Krivec: Vesel sem, da so nas Savinjčane, Kozjance in Celjane končno tudi Mariborčani prepoznali kot Štajerce

Izidor Krivec, predsednik Regionalne gospodarske zbornice Celje, je poudaril, da so povabilo Štajerske gospodarske zbornice za skupno nagrado Štajerski gospodarski oskar sprejeli z velikim odobravanjem, saj želijo prispevati k večjemu povezovanju in sodelovanju, ki bo koristilo našim podjetjem in obenem prepoznavalo njihove napore, posebne dosežke pa nagrajevalo na osnovi strokovnih kriterijev in kredibilnih strokovnih komisij. “Vesel sem, da so nas Savinjčane, Kozjance in Celjane končno tudi Mariborčani prepoznali kot Štajerce.”

Dr. Suzana Žilič Fišer, predstojnica Inštituta za medijske komunikacije, FERI, UM, pravi: “Na Inštitutu za medijske komunikacije je sodelovanje z gospodarstvom zelo pomembno, saj želimo naše študente povezati z gospodarstvom in jim pomagati pri kakovostni zaposlitvi. Prav tako se nam zdi pomembno, da ob znanju, ki ga pridobijo na fakulteti spoznajo trende in aktivnosti v širši industriji. Pobuda ŠGZ in RGZ Celje za skupen natečaj za najboljši video na temo Mladi in gospodarstvo je izjemno dobrodošla, saj bodo mladi lahko predstavili svoje poglede in razumevanje gospodarstva. Upam, da se bodo mladi odzvali s svojimi kreativnimi in pronicljivimi pogledi, ki nas pogosto presenetijo, obenem pa nam omogočijo, da družbene izzive vidimo v drugačni luči. Verjamem, da je pogled mladih pomemben pri razvoju gospodarstva in širše družbe. Tovrstno sodelovanje vidim kot izjemno pozitivno za vse deležnike ter za razvoj podjetij, pa tudi podravske regije v najširšem smislu.”