Povečane odkupne cene in proizvodni stroški so po poročanju Forbes Slovenija glavni razlogi za občutno podražitev mesa v Sloveniji. Cene hrane in brezalkoholnih pijač so se v juliju na letni ravni dvignile za 7,7 %, cene mesa pa v povprečju za 10 %. Najbolj so se podražile govedina in teletina, in sicer za 22,1 %. Perutnina je bila dražja za 10,5 %, svinjina pa za 7,1 %.
V primeru naraščanja stroškov bodo primorani spet dvigniti cene
V Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) Mesne industrije Slovenije so za Forbes Slovenija pojasnili, da so podražitve posledica številnih dejavnikov, vključno z naraščajočimi stroški energije, logistike in embalaže, ter novimi zahtevami EU glede rejnih in trajnostnih standardov.
“Za prenekaterega potrošnika je vsak dvig cen hrane boleč, vendar so se cene v trgovinah (za potrošnike) na letni ravni dvignile bistveno manj, kot so se dvignili proizvodni stroški mesa," so opozorili in dodali, da bo v primeru nadaljnjega naraščanja stroškov prišlo do novih podražitev. Dodaten pritisk na cene predstavlja tudi nova kolektivna pogodba za kmetijstvo in živilsko industrijo.
Odkupne cene mesa se vztrajno dvigujejo, sploh pri govedini
Eden izmed ključnih razlogov za podražitve so višje odkupne cene mesa, ki se vztrajno dvigujejo, zlasti pri govedini. Nabavne cene govedine so se v zadnjih dveh letih podvojile, samo v letošnjem letu pa povečale za 30 %. Rast cen je tudi posledica opuščanja živinoreje in povečanega izvoza živih govedi iz Slovenije, kar povzroča pomanjkanje na domačem trgu.
Vsaj nekaj dobrih novic s strani Perutnine Ptuj
Proizvajalci se z višjimi stroški spopadajo različno. V skupini Panvita so potrdili, da se je odkupna cena živih govedi zvišala za 15 do 17 %. Zato so dvignili cene svojih izdelkov, a ne v celoti, ter opozorili, da bodo morda morali cene še prilagoditi. Cene svinjine in perutnine se prav tako dvigujejo, vendar počasneje kot pri govedini.
V Perutnini Ptuj so povedali, da so podražitve piščančjega mesa predvsem posledica pomanjkanja na evropskem trgu, vendar letos niso dražili svojih mesnih izdelkov in tega tudi ne načrtujejo.