Prodaja šestih Istrabenzovih hotelov se zapleta. Gre namreč za bitko o tem, kdo bo obvladoval pomemben del slovenskega turizma. 

Zgodba o prodaji Istrabenzovih hotelov je očitno dosegla novo stopnjo. Kot poroča Portal Plus, da naj bi že danes prišlo do sestanka finančnega ministra Andreja Bertonclja, Boruta Jamnika, Mateja Narata in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Prodaja šestih Istrabenzovih hotelov se zapleta. Gre namreč za bitko o tem, kdo bo obvladoval pomemben del slovenskega turizma. Kot je znano, prodajo hotelov vodijo mednarodni svetovalci, ponudbe za nakup pa so doslej podali Bain Capital, MK Group, Sava, Slovenski državni holding (SDH), MHP in Kapitalska družba (KAD). “Zlasti podaljšani roke države, SDH in KAD s svojimi kurirji poskušajo postopek prodaje čimbolj zamegliti in zakomplicirati do te mere, da bi resni vlagatelji obupali in se umaknili,” piše Portal Plus.

Pred leti skušali kupiti Telekom Slovenije 

Za nakup Istrabenzovega hotelskega imperija naj bi bil najresnejši ponudnik Bain Capital, vodilno zasebno naložbeno podjetje s sedežem v Bostonu, v upravljanju pa imajo kar približno 85 milijard dolarjev sredstev (in skoraj 1000 zaposlenih po vsem svetu). Pred leti so skušali kupiti Telekom Slovenije, a so pozneje komisijo za privatizacijo Telekoma obvestili, da se umikajo iz prodaje, domnevno zato, ker naj bi se Slovenija v postopku prodaje obnašala neresno oziroma favorizirala drugega interesenta (bržkone Deutsche Telekom).

“Leta 2012 so podjetje Bain Capital in njegova dejanja sicer postali predmet političnega in medijskega nadzora zaradi politične kariere soustanovitelja Mitta Romneyja, predvsem zaradi njegove predsedniške kampanje leta 2012. Od takrat dalje pa Bain izjemno pazljivo investira in se ne zapleta v nobene lokalne igrice,” pišejo na Portal Plus.  Zaradi igric na domačem parketu bi se zato prav lahko zgodilo, da se bo na koncu Bain umaknil iz Slovenije.

Interesi vpletenih pri nas so različni: Sava želi Bernardin, medtem ko za Istrabenzove hotele zaradi pomanjkanja denarja ne more resno konkurirati. Modra zavarovalnica se ne more meriti s ponudnikom iz tujine. Tudi naveza med ministrom Zdravkom Počivalškom in Miodragom Kostićem naj bi propadla.

Počivalšek naj bi se po informacijah Portal Plusa odločal med Jamnikom na eni in Kostićem na drugi strani. Prvi meni, da bi moral KAD kupiti Istrabenz turizem, zato naj bi pritiskal na  ministra  Bertonclja, a predsednik vlade Marjan Šarec ne želi biti odvisen od nobenih lobijev in zavrača vsakršne pritiske.