Gospodarstvo

V Luki Koper bo Telekom Slovenije vzpostavil omrežje pete generacije mobilne telefonije 5G, ki bo namenjeno razvoju in testiranju rešitev na področju transportne logistike.

Uredništvo5 ur

V Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) napoved državnega sekretarja Simona Zajca, da bo uporaba turističnih bonov možna konec junija, in ne že s 1. junijem, razumejo, saj gre za zelo obsežen in zapleten sistem, ki mora biti dobro dodelan.

Uredništvo2 dneva

V družbi DARS letos načrtujejo obnovo okoli 55 kilometrov odsekov avtocest in hitrih cest. Čas koronavirusa in posledično manj prometa so izkoristili za vse vrste vzdrževalnih del, ki bi sicer povzročala velike zastoje.

Andreja Bjelan3 dnevi

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.

Uredništvo4 dnevi

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je danes obiskala Žitovo največjo pekarno Kruh pecivo v Mariboru. Ob tem se je zahvalila pekarski industriji na čelu z družbo Žito kot največjim podjetjem v panogi za nemoteno oskrbo slovenskih potrošnikov v času epidemije covida-19. Podporo ji je obljubila tudi v prihodnje.

Uredništvo4 dnevi

Zaprtje trgovin ob nedeljah so volivci že podprli na referendumu leta 2003, vendar se slednje takrat ni izvedlo. Sedemnajst let pozneje bodo sindikati in politična stranka Levica skušali nedeljski počitek doseči v Državnem zboru. Za komentar smo poprosili vse parlamentarne stranke in pristojni sindikat.

Ana Lah4 dnevi

V času epidemije so se pritiski na osebne asistente povečali, kažejo rezultati ankete, ki so jo izvedli v Sindikatu osebne asistence (SOA) v sodelovanju s Centrom za družbeno raziskovanje (CEDRA). »Osebni asistenti so zaradi institucionalne ureditve področja, ki ga določa zakon o osebni asistenci, v zahtevnem strukturnem položaju,« so pojasnili.

Uredništvo5 dni

Letošnjo kopalno sezono bo priljubljena strunjanska plaža, ki jo najemajo Terme Krka in z njo upravlja Javno podjetje Okolje Piran, pričakala kopalce v prenovljeni podobi.

Davorin Ferk5 dni

Vlada je sprejela predlog tretjega protikoronskega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa.

Uredništvo6 dni

Računsko sodišče je pred dnevi izdalo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja Banke Slovenije v letih 2017 in 2018. V Društvu Mali delničarji Slovenije so ob tem opozorili da Banka Slovenije ne le da ni ravnala s skrbnostjo dobrega strokovnjaka, temveč je standarde in predpise kršila do te mere, da se odpira vprašanje sistematičnega kršenja pravnega reda Republike Slovenije in to celo s kaznivimi dejanji.

Andreja Bjelan6 dni

Podjetje Lidl Slovenija izvaja preventivni odpoklic pršuta v kosu znamke Naše nam paše, ki ga proizvaja Pršutarna s’ Krasa, zaradi prisotnosti bakterije listeria monocytogenes. Rok uporabe omenjenega živila je 8. 9. 2020, lot številka pa 506120.

Uredništvo7 dni