Gospodarstvo

Številna slovenska poletja že pošiljajo vloge za nova likvidnostna posojila iz sheme, ki jo je država oblikovala za okrevanje po epidemiji, prav tako pa je že od marca v veljavi zakon, ki podjetjem, samostojnim podjetnikom in drugim omogoča odlog plačila kreditov.

Uredništvo6 ur

Slovenija se je na lestvici digitalne kakovosti življenja uvrstila na 23. mesto med 85 državami.

Uredništvo2 dneva

Koronavirus nepremičninskih poslov ni ustavil. Nadškofijske stavbe prevzema nekdanji šef Darsa, Slavija gre v roke skrivnostnežu, nekatere druge poslovne stavbe pa je kupila vrsta tujih poslovnežev.

Uredništvo5 dni

Gospodarske razmere v Sloveniji so se po viharju, ki ga je povzročila epidemija covida-19, stabilizirale, pričakovanja za jesen pa so negotova. Na preizkušnji bo več dejavnosti, tudi avtomobilska, število brezposelnih pa bo poraslo. Pomembno bo zagotavljanje likvidnosti podjetij in ustrezno črpanje sredstev EU, opozarjajo delodajalci in sindikati.

Uredništvo6 dni

Kljub aktualnim razmeram v Magni zagotavljajo, da bodo izpolnili svoje zaveze do države, ki jim je za dobrih 145 milijonov evrov vredno investicijo kot finančno spodbudo namenila 18,6 milijona evrov. V zameno za to mora Magna do novembra 2022 zaposliti okoli 400, v desetih letih pa tisoč ljudi.

Andreja Bjelan6 dni

Zavod RS za zaposlovanje je do četrtka za državne subvencije po protikoronskii zakonodaji skupaj prejel 73.409 vlog za 408.210 oseb. 6790 vlog za 36.128 zaposlenih se nanaša na skrajšan delovnik, 66.223 vlog za 369.454 oseb pa na čakanje na delo, od tega 8264 vlog za 29.470 oseb za čakanje po zadnjem zakonu.

Uredništvo1 teden

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Analitiki pojasnjujejo, da so jih navzdol potisnile politične napetosti, ki so prisotne v odnosu med ZDA in Kitajsko, pa tudi naraščajoča proizvodnja črnega zlata.

Uredništvo1 teden

Odlok določa prioritetno rabo energentov za ogrevanje na območju Mestne občine Maribor v obliki vrstnega reda rabe energentov za ogrevanje stavb, pripravo sanitarne tople vode in proizvodnjo toplote v delovnih procesih končnih uporabnikov energije.

Andreja Bjelan1 teden

Skoraj dve tretjini poti tovornih vozil, ki vozijo po slovenskih avtocestah, se začne v tujini, in sicer v več kot 20 državah. Med temi prednjačijo Madžarska, Italija, Hrvaška, Poljska in Avstrija.

Uredništvo1 teden

Več slovenskih industrijskih podjetij se je tudi letos poleti odločilo za kolektivni dopust, v času katerega prekinejo proizvodnjo in večinoma opravijo vzdrževalna dela ter delavcem omogočijo počitek. Epidemija koronavirusa na uvedbo kolektivnega dopusta večinoma ni vplivala, so se pa v enem vprašanem podjetju zanj odločili zaradi upada naročil.

Uredništvo1 teden

Nakupovanje živil ob nedeljah, kot so ga bili potrošniki vajeni pred epidemijo covida-19, se je znova vzpostavilo. Potem ko so se prejšnjo nedeljo za odprtje odločili v Mercatorju, Tušu, Hoferju in Eurospinu, danes trgovine odpirajo še Spar, Lidl, Leclerc in Jager.

Uredništvo1 teden