Na današnji on-line konferenci Pot do skupne Zmage- 75 let velikega podviga, ki jo je pripravil Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne MRC Maribor je sodelovalo 10 uglednih strokovnjakov, zgodovinarjev in raziskovalcev druge svetovne vojne iz osmih držav. Konferenca je bila organizirana s podporo Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in v sodelovanju z Ruskim centrom za znanost in kulturo v Ljubljani.
Konferenca je bila posvečena 75. obletnici zmage nad nacizmom in je nadaljevanje številnih dogodkov, ki jih je do sedaj priredil Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor, v želji po razvijanju mednarodnega sodelovanja na področju ohranjanja zgodovinskega spomina na dogodke, rezultate in nauke druge svetovne vojne, preprečevanja ponavljanja grozot nacističnih zločinov proti človeštvu ter izobraževanja mlajših generacij v duhu krepitve miru in sodelovanja med narodi.

V nemškem nacističnem ujetniškem taborišču v Melju umrlo skoraj pet tisoč ruskih vojnih ujetnikov

Med drugo svetovno vojno je bil kompleks opuščenega skladišča v Melju del nemškega nacističnega ujetniškega taborišča, imenovanega Stalag XVIII D. V tem objektu je bilo med oktobrom 1941 in marcem 1942 v nehumanih razmerah nameščenih več tisoč ruskih vojnih ujetnikov in večina jih je zaradi izčrpanosti, podhranjenosti ali bolezni tam tudi umrla. Po ocenah je tam umrlo skoraj 5000 ljudi.
V prostorih omenjenega kompleksa, ki je ostal skoraj nedotaknjen, danes nastaja muzej, imenovan Stalag XVIII D, prav tako pa je tam sedež Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne MRC Maribor.

Uvodni govorniki na konferenci so se strinjali, da je potrebno ohraniti zgodovinsko resnico na dogodke pred 75-mi  leti

Veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji Timur Eyvazov je uvodoma dejal, da lahko medsebojno zaupanje deluje le na podlagi zgodovinske pravice. “Smo proti temu, da bi zgodovino tolmačili drugače, kot je bilo v resnici. Še najprej bomo ščitili vse tisto, kar temelji na zgodovinskih dejstvih. V letih velike domovinske vojne smo izgubili 27 milijonov ljudi, borili smo se proti istemu sovražniku, imamo zapisana vsa imena, ki so padli v koncentracijskih taboriščih in tistih, ki so se borili.”

Podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra je poudarila, da so v mestu Maribor, ki je v drugi svetovni vojni veliko pretrpelo, zelo občutljivi na potvarjanje zgodovinskih resnic, še posebej na poskuse oživljanja skrajnega desničarstva in nacizma, ki smo mu priča po vsem svetu. Dodala je, da je 75. obletnica zmage nad nacizmom  lahko tudi priložnost za pomirjanje z zgodovino in pomirjanje drug z drugim.

Direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani Nikolaj Gusev je dejal, da ime konference Pot do skupne Zmage- 75 let velikega podviga ni slučajno. Gre za skupno zmago proti nacizmu, pomembna pa je številka 75 let, ki označuje predvsem to, da živimo v času menjave generacij. Prihaja nova generacija z novimi nazori, ki temeljijo na pridobljenih informacijah s strani ljudi starejše generacije.

Mariborski poslanec državnega zbora Dejan Kaloh je izpostavil, da je razvijanje mednarodnega sodelovanja, ohranjanje zgodovinskega spomina na tragične dogodke med drugo svetovno vojno zelo pomembno, tudi zato, da se mlajše generacije ozavestijo v duhu krepitve miru in sodelovanja med narodi.

Janez Ujčič: Doslej smo našli že blizu tri tisoč imen od pet tisoč umrlih ujetnikov

Direktor Mednarodnega raziskovalnega centra druge svetovne vojne Maribor Janez Ujčič je povedal, da je bila pot ohranjanja spomina počasna. Začela se je leta 2011, ko je Ujčič z nekdanjim predsednikom države Danilom Türkom v Melju odkril prvo spominsko obeležje v spomin padlim sovjetskim vojnim ujetnikom. Naslednji pomembni dogodek je bil obisk zunanjega ministra ruske federacije Sergeja Lavrova leta 2014, ko je bil odkrit virtualni pogled na bodoči muzej arhitektov Tomaža Kanclerja in Mateje Katrašnik.

Po mojem mnenju velja ta projekt poleg Ruske kapelice, ki je simbol prve svetovne vojne, za največji simbol druge svetovne vojne, v kateri smo bili skupaj zmagovalci. V tem času smo predvsem s podporo ministrstva za kulturo ruske federacije našli v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor in drugimi raziskovalci iz Slovenije in tujine nekaj novih dokumentov, ki kažejo, da smo doslej že skupaj našli, tako v ruskih, avstrijskih in nemških arhivih, že blizu tri tisoč imen od pet tisoč umrlih ujetnikov.

Mestna občina Maribor je odkupila objekt taborišča smrti, vzpostavitev muzeja pa financira tudi Rusija. »Po mojem mnenju velja ta projekt poleg Ruske kapelice, ki je simbol prve svetovne vojne, za največji simbol druge svetovne vojne, v kateri smo bili skupaj zmagovalci. V tem času smo predvsem s podporo ministrstva za kulturo ruske federacije našli v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve Maribor in drugimi raziskovalci iz Slovenije in tujine nekaj novih dokumentov, ki kažejo, da smo doslej že skupaj našli, tako v ruskih, avstrijskih in nemških arhivih, že blizu tri tisoč imen od pet tisoč umrlih ujetnikov,” je dodal Ujčič.

Spomladi prihodnje leto Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne skupaj z Rusijo  pripravlja dopolnjeno razstavo o Stalagu XVIII D v Moskvi, na katero bodo povabili ugledne goste iz obeh držav. Jeseni pa bodo organizirali svetovni spletni koncert Glasba proti smrti.