Taquerías oziroma tako-stojnice so bistveni del mehiške scene in kulture ulične hrane. Zdaj pa je, prvič v zgodovini, Michelinov vodnik eno od svojih želenih zvezdic podelil točno takšni majhni stojnici.
Ena izmed najmanjših prejemnic prestižne nagrade
Po navedbah inšpektorjev Michelinovega vodiča skromna taquería, velika le slabih 10 kvadratnih metrov, posluje v soseski San Rafael v Mexico Cityju že 70 let. S štirimi različicami takosov – Gaonera (goveji file), bistec (goveji zrezek), chuleta (svinjski kotlet) in costilla (goveja rebra). "Takosi so način življenja, oblikovan iz avtohtonih izumov, s tortiljo kot pripomočkom, ki je vsekakor vredna Michelina," je dejal ocenjevalec. "Ocena slavi avtohtone inovacije in sodobno mehiško kulturo, ki se uvršča na svetovni oder. Spodobi se, da je prva taqueria, ki prejme Michelinovo zvezdico, ustanova, ki je cenjena zaradi svoje iskrenosti. Obroki s fino tortiljo, dobro začinjenim mesom in kompleksno salso so jedi svetovnega razreda."
Cene so sicer za mehiške standarde precej visoke. En sam radodaren, a ne velik taco stane skoraj 5 dolarjev. Toda mnogi kupci so prepričani, da je najboljši in mogoče celo najcenejši v mestu.
Kuhar se ni spremenil
Novopečeni kuharski mojster Arturo Rivera Martínez, nagrajen z Michelinovo zvezdico, je v sredo stal nad noro vročim žarom in naredil popolnoma isto stvar, ki jo počne že 20 let: pekel je meso. Čeprav so predstavniki Michelina prišli že v sredo, da bi mu izročili enega od težkih, neokrnjenih belih kuharskih suknjičev podjetja, pa si ga kuhar ni nadel.
"Skrivnost je preprostost. To in kakovost mesa," je povedala Rivera Martínez. Verjetno je tudi edini kuhar z Michelinovo zvezdico, ki je na vprašanje, katera pijača naj spremlja njegovo jed, odgovoril: "Všeč mi je kokakola."