Po nedavnem izbruhu okužb z bakterijo E. coli v restavracijah McDonalds v ZDA se je več deset ljudi zastrupilo s hrano, ena oseba je umrla, je v torek sporočil ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Vrednost delnic verige restavracij s hitro prehrano je kmalu zatem padla za več kot šest odstotkov.
Vsi oboleli okuženi z istim sevom bakterije E. coli
Val okužb z bakterijo E. coli, ki so povezane s hamburgerji Quarter Pounder, se je začel v septembru. Skupno 49 primerov zastrupitev s hrano so zabeležili v desetih zveznih državah na zahodu ZDA, večino v Koloradu in Nebraski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V Koloradu je umrla ena starejša oseba, najmanj deset ljudi pa je bilo hospitaliziranih - vključno z enim otrokom, ki je zbolel za resno boleznijo, ki poškoduje krvne žile v ledvicah, je sporočil CDC.
Vsi oboleli so bili okuženi z istim sevom bakterije E. coli in so dejali, da so pred pojavom simptomov jedli v restavraciji McDonalds. Ob tem se je večina posebej spominjala, da so jedli burger Quarter Pounder, ki se ponekod v Evropi imenuje Royal Cheese.
Iz restavracij odstranili rezano čebulo in goveje pleskavice
Vsem, ki so v zadnjem času jedli omenjene hamburgerje in so nato utrpeli simptome, kot so vročina, driska in bruhanje, CDC svetuje preventiven obisk pri zdravniku. Simptomi okužbe z E. coli se večinoma začnejo tri do štiri dni po okužbi, okrevanje pa običajno sledi po nekaj dneh, navadno tudi brez zdravniške pomoči.
"Varnost hrane je zame in za vse v McDonaldsu zelo pomembna," je v odzivu sporočil predsednik družbe McDonalds USA Joe Erlinger.
Preiskovalci še niso natančno določili sestavine, ki je povzročila izbruh okužb, osredotočajo pa se na rezano čebulo in goveje pleskavice - oboje so do nadaljnjega odstranili iz restavracij v prizadetih zveznih državah, poroča STA.