V Avstriji so v minulem dnevu potrdili 585 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še sedem covidnih bolnikov. Razmere v avstrijskih bolnišnicah se medtem še naprej izboljšujejo. Bolnišnično nego trenutno potrebuje 512 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je prvič po 26. oktobru manj kot 200, in sicer 199.

Podatki o novih primerih so bili minuli četrtek malenkost boljši od današnjih, saj so takrat potrdili 562 novih okužb. A kot na svoji spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung, gre ta majhen porast pripisati večjemu številu opravljenih testov. Podatki minuli četrtek so namreč temeljili na okoli 389.000 opravljenih testih, podatki danes pa na skoraj 542.000 testih.

Katere ukrepe bi omilili?

Avstrijska vlada naj bi sicer v petek napovedala nadaljnjo odpravo nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki naj bi začela veljati 10. junija. Avstrijska tiskovna agencija APA med drugim napoveduje, da bodo lahko gostinski lokali zvečer dlje odprti, predvidoma do polnoči, ter da zaščitne maske na prostem, npr. na nogometnih stadionih, ne bodo več obvezne. Olajšali naj bi tudi pravila glede števila gostov v lokalih in minimalne razdalje med mizami.

Na dnevnem redu sestanka v uradu kanclerja Sebastiana Kurza, na katerem bodo poleg nekaterih ministrov tudi deželni glavarji in predsednik združenja avstrijskih občin Alfred Riedl, v petek dopoldne bodo po pisanju APA govorili tudi o pravilih glede porok ter društvenih in klubskih dogodkov.

STA