V Avstriji morajo lastniki psov in drugih hišnih ljubljenčkov plačevati davek na posedovanje le-teh. Mnogi se z obdavčitvijo ne strinjajo, saj se s tem živali smatrajo kot lastnina in ne kot človekov najboljši prijatelj.

Pri nas v Sloveniji je povsem samoumevno, da imajo gospodinjstva lahko hišne ljubljenčke. S tem se pogosto tudi pojavi neodgovorno obnašanje lastnikov, privezovanje psov na verigo za več kot deset let, med drugim pa marsikdo kužke ali mačke preprosto pusti v škatli ob cesti, na smetišču ali pa celo nekje v gozdu. V Avstriji so se problematike pred več stoletji lotili na  drugačen način – uvedli so davek na hišnega ljubljenčka. S tem so lastnike prisilili k sprejemanju odgovornosti za živali, po drugi strani pa so živali pometli pod ‘lastnino’, za katero morajo gospodinjstva odšteti nemalo denarja. Posledično ima le še 30 odstotkov gospodinjstev v Avstriji hišnega ljubljenčka.

”Kršitve zakonodaje v zvezi neplačevanja davkov za pse pa terja upravno kazen. Ta pa lahko na primer v severni Avstriji pomeni globo do 7000 evrov.”

Iz avstrijskega Zveznega ministrstva za zdravje so sporočili, da ”Hišne živali so v Avstriji opredeljene kot psi, mačke, dihurji, nevretenčarji, razen čebel in rakov, okrasne tropske ribe, dvoživke, plazilci, ptice, razen perutnine, pa tudi glodavci in domači zajci. Ko so hišni ljubljenčki stari tri mesece, morajo le-te vsi lastniki registrirati pri svojem pristojnem organu. Od 30. junija 2008 pa morajo biti vsi psi identificirani še z mikročipom.”

Kaj je davek na psa?

Prvič je davek na pse bil uveden v več nemško govorečih kraljestvih v začetku 19. stoletja z namenom zmanjšanja razširjenosti stekline in v nekaterih primerih za odplačilo vojnih dolgov. Davek na pse je bil pogost tudi v mnogih evropskih državah večji del 20. stoletja, vendar so bili v večini držav ukinjeni od 70. let prejšnjega stoletja. Toda Nemčija in Avstrija se plačila hišnih ljubljenčkov še vedno držita.

Davek se odmerja na ravni skupnosti, vsa gospodinjstva pa, ki imajo psa iz zasebnih razlogov, so dolžna registrirati svojo žival in zanjo plačevati davek.

Višina davka je odvisna od pasme in namembnosti živali

Iz zveze prijateljev živali v Avstriji so zapisali, da ”Kot lastnik psov ste zakonsko dolžni plačati davek na pse (pasji davek) v vseh mestih in večini občin v Avstriji. Ta davek za pse je odvisen od namembnosti psa približno starejšega od treh mesecev. ”

Zveza prijateljev živali se že vrsto let bori proti obdavčevanju psov in drugih hišnih ljubljenčkov, saj poudarjajo, da so živali človekov prijatelj in partner, ne pa lastnina, ki si jo lahko privoščijo premožnejši.

Obstajajo tudi izjeme, pravijo. ”Vendar pa se znesek, pa tudi natančni predpisi in roki davka na pse razlikujejo glede na prijavo davka za pse, pasme psa, in razloga za posedovanje psa; t.j. v primeru da je oseba svojega ljubljenčka odnesla iz zavetišča za živali, v prvem letu lastništva ni treba plačati davka. Če pa ima lastnik psa vodnika, torej, če je lastnik slep ali gluh, je oproščen davka. Prav tako lastnikom ni treba plačati, če bo lahko pes osvoji medaljo za junaštvo – vsi psi, ki so opravili preizkuse kot reševalni ali vodniški psi in so ‘pripravljeni zaščititi javnost, so neobdavčeni.”

”Vendar pa se znesek, pa tudi natančni predpisi in roki davka na pse razlikujejo glede na prijavo davka za pse, pasme psa, in razloga za posedovanje psa; t.j. v primeru da je oseba svojega ljubljenčka odnesla iz zavetišča za živali, v prvem letu lastništva ni treba plačati davka. Če pa ima lastnik psa vodnika, torej, če je lastnik slep ali gluh, je oproščen davka. Prav tako lastnikom ni treba plačati, če bo lahko pes osvoji medaljo za junaštvo – vsi psi, ki so opravili preizkuse kot reševalni ali vodniški psi in so ‘pripravljeni zaščititi javnost, so neobdavčeni.”

Izpostavili so tudi nepravičnost obdavčevanja psov, glede na njihovo pasmo. ”Davek na pse je lahko tudi veliko višji za nekatere pasme psov – zlasti na pse, ki načeloma veljajo za napadalne. Ta problematika je še posebej sporna in je že leta primer, glede katerega se dogovarjajo na sodišču.” Zveza prijateljev živali se že vrsto let bori proti obdavčevanju psov in drugih hišnih ljubljenčkov, saj poudarjajo, da so živali človekov prijatelj in partner, ne pa lastnina, ki si jo lahko privoščijo premožnejši.

Višina davka na psa na Dunaju znaša do 105 evrov na leto

”Registracija psa se izvede pri pristojnem občinskem uradu ali pri sodnici. Ko se davek na psa plača, lastnik prejme pasjo oznako. Oznako psa je treba v skladu s predpisi pritrditi na ovratnico psa, tako da jo vedno nosi s seboj.” so zapisali iz ministrstva.

”Davek za pse na Dunaju znaša 72 evrov za prvega psa in 105 evrov na leto za vsakega dodatnega psa. Na Dunaju je treba plačati davek za pse za vsakega psa v mestu. Registracija mora biti opravljena v štirinajstih dneh po tem, ko je pes dopolnil tri mesece, ali najpozneje v štirinajstih dneh po tem, ko je bil pes zadržan na Dunaju.”

”Davek na pse na Dunaju znaša 72 evrov za prvega psa in 105 evrov na leto za vsakega dodatnega psa. Na Štajerskem (Gradec) je treba plačati enoten davek za pse v višini najmanj 60 evrov na leto za vsakega psa.”

V Gradcu pa znaša davek na pse 60 evrov za prvega psa in 90 evrov na leto za vsakega dodatnega psa. ‘‘Na Štajerskem je treba plačati enoten davek za pse v višini najmanj 60 evrov na leto za vsakega psa. Poleg davka na pse morajo vsi novi lastniki psov, torej vsi lastniki psov, ki psa v zadnjih petih letih niso registrirali, predložiti dokaz o pretekli registraciji, kar stane dodatnih 40 evrov. Vsi lastniki psov morajo poskrbeti za zavarovanje psa.”

”Kršitve zakonodaje v zvezi neplačevanja davkov za pse pa terja upravno kazen. Ta pa lahko na primer v severni Avstriji pomeni globo do 7000 evrov.” so še zapisali iz ministrstva.