V Turčiji, eni največjih proizvajalk medu na svetu, se množijo racije zaradi ponarejanja tega cenjenega živila. Inšpektorji ministrstva za kmetijstvo na prodajnih policah odkrivajo izdelke, ki le posnemajo pravi med, saj vsebujejo sladkorni sirup in druge dodatke. Čeprav natančen obseg proizvodnje ponarejenega medu ni znan, Turčija letno proizvede kar 115.000 ton medu, poroča N1.

Turčija letno proizvede 115.000 ton meda

Turška policija je v zadnjih mesecih zasegla več ton ponarejenega medu, vrednega približno 25 milijonov evrov, poroča Deutsche Welle (DW). V septembrski raciji v Ankari so odkrili več kot 8 tisoč ton glukoze, fruktoze in sladkorja ter približno 100.000 ponarejenih nalepk različnih blagovnih znamk medu.

Ponarejanje medu najpogosteje vključuje dodajanje sladkornega sirupa, raziskave v laboratorijih pa so pokazale tudi prisotnost umetnih arom, barvil in drugih sladil. Med, ki vsebuje te dodatke, se ne sme zakonito prodajati kot pravi med. Prav tako velja prepoved za med, ki je bil proizveden z uporabo umetnega satja, dodatno pojasnijo pri zgoraj navedenem mediju.

Nizki stroški proizvodnje

Med čebelarji in proizvajalci pravega medu narašča strah, da bi lahko ponarejevalci omadeževali ugled celotne panoge. Skrbi jih, da bi škandali s ponarejenim medom lahko poslabšali ugled turškega medu in negativno vplivali na prodajo na mednarodnih trgih.

Glavni razlog za porast ponarejenega medu tiči v precej nižjih stroških njegove proizvodnje. Medtem ko kilogram pravega medu v Turčiji doseže ceno tudi do osem evrov, se kilogram ponarejenega prodaja že za približno 1,60 evra, zaključijo pri N1.