Proizvajalec najbolj priljubljenih avstrijskih bonbonier je razglasil stečaj, navaja portal Žurnal24. Salzburg Schokolade s sedežem v Grödigu je zahteval začetek stečajnega postopka, ki ga je odobrilo salzburško deželno sodišče.

Vir: austriansupermarket.com

Vzrok za stečaj je pandemija

Kot vzrok za stečaj navajajo pandemijo koronavirusa, ki je drastično zmanjšala število turistov v Avstriji in s tem prodajo Mozartovih kroglic. Poleg tega so k slabemu poslovanju vplivale še zmanjšana mednarodna distribucija, rast stroškov in odpoved večine dogodkov in festivalov v zadnjih dveh letih.

Stečajni upravitelj Johannes Hirtzberger je v pismu, poslanem zaposlenim in poslovnim partnerjem, zapisal, da upa, da bodo še lahko rešili podjetje in nadaljevali s proizvodnjo. Predlog za stečaj, vložen v ponedeljek, je sicer šokiral delavce, saj so v podjetju pred kratkim celo na novo zaposlovali.

Prve Mozartove kroglice so izdelali leta 1890 v Salzburgu. Kot pišejo avstrijski mediji, je “izumitelj” Paul Fürst želel ustvariti nekaj drugačnega in posebnega, zato je dolgo eksperimentiral, da bi ustvaril popolno poslastico. Fürst je marcipanovo kroglico z mletimi pistacijami zavil v plast nougata in jo nataknil na paličico, nato pa je to namočil v čokoladno glazuro. Ko se je glazura ohladila, je odstranil palčko in tako ustvaril privlačen okus in obliko. Kroglice so kmalu doživele velik uspeh, zato je Fürst podpisal pogodbo s podjetjem Rajsigl, ki je začelo proizvajati Mozartove kroglice v večjih količinah. Po drugi svetovni vojni se je podjetje preimenovalo v Mirabell, danes pa je v lasti multinacionalke Mondelez.