Proizvajalec najbolj priljubljenih avstrijskih bonbonier je razglasil stečaj, navaja portal Žurnal24. Salzburg Schokolade s sedežem v Grödigu je zahteval začetek stečajnega postopka, ki ga je odobrilo salzburško deželno sodišče.
Vzrok za stečaj je pandemija
Kot vzrok za stečaj navajajo pandemijo koronavirusa, ki je drastično zmanjšala število turistov v Avstriji in s tem prodajo Mozartovih kroglic. Poleg tega so k slabemu poslovanju vplivale še zmanjšana mednarodna distribucija, rast stroškov in odpoved večine dogodkov in festivalov v zadnjih dveh letih.
Stečajni upravitelj Johannes Hirtzberger je v pismu, poslanem zaposlenim in poslovnim partnerjem, zapisal, da upa, da bodo še lahko rešili podjetje in nadaljevali s proizvodnjo. Predlog za stečaj, vložen v ponedeljek, je sicer šokiral delavce, saj so v podjetju pred kratkim celo na novo zaposlovali.
Prve Mozartove kroglice so izdelali leta 1890 v Salzburgu. Kot pišejo avstrijski mediji, je “izumitelj” Paul Fürst želel ustvariti nekaj drugačnega in posebnega, zato je dolgo eksperimentiral, da bi ustvaril popolno poslastico. Fürst je marcipanovo kroglico z mletimi pistacijami zavil v plast nougata in jo nataknil na paličico, nato pa je to namočil v čokoladno glazuro. Ko se je glazura ohladila, je odstranil palčko in tako ustvaril privlačen okus in obliko. Kroglice so kmalu doživele velik uspeh, zato je Fürst podpisal pogodbo s podjetjem Rajsigl, ki je začelo proizvajati Mozartove kroglice v večjih količinah. Po drugi svetovni vojni se je podjetje preimenovalo v Mirabell, danes pa je v lasti multinacionalke Mondelez.