11. septembra 2001 je ZDA in ves svet pretresla serija terorističnih napadov.

Teroristi Al Kaide so ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi.

Slovesnost v New Yorku

Ameriški predsednik Joe Biden bo ob 20. obletnici napadov obiskal vsa tri prizorišča tragedij, ki so globoko zaznamovale ZDA.

Največja slovesnost bo tudi tokrat v New Yorku, kjer je bilo največ žrtev. Umrlo je 2753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

Odgovornost za napade je takoj prevzela teroristična mreža Al Kaida pod vodstvom Osame bin Ladna. Teroristi so se izučil za pilote, nato pa z noži za lepenko ugrabili letala ter jih usmerili proti tarčam.

Američani v povračilo napadli Afganistan

ZDA so se odzvale z vojno proti terorizmu in konec leta 2001 napadle Afganistan, ker so talibani tam gostili Al Kaido. Osamo bin Ladna so ameriške posebne enote v Pakistanu izsledile in usmrtile šele maja 2011.

Po 11. septembru 2001 so bili povsod po ZDA uvedeni izjemni varnostni ukrepi, po vsem svetu pa so se zaostrili pregledi potnikov pred vstopom na letalo.

Dvajseta obletnica napadov 11. septembra poteka v senci umika ameriških in zavezniških vojakov iz Afganistana, kjer so takoj oblast znova prevzeli talibani