Odpovedane poroke, prestavljene obletnice, šola na daljavo, smrt v družini … Vodstvo Nove Zelandije se je odločilo, da prebivalce spodbudi, da za vsako razočaranje letošnjega leta v »gozdu upanja« posadijo drevo, akcija pa je s svojim sporočilom zaokrožila po vsem svetu.

Nova Zelandija s posebno akcijo sadi seme upanja za prihodnje leto

Pandemska izčrpanost postaja uveljavljen termin za občutja tesnobe, nenehne utrujenosti, naveličanosti in brezizhodnosti, z vedno novimi ukrepi ter povečevanjem števila obolelih pa konca pandemije po vsem svetu še ni na obzorju. Na Novi Zelandiji se zavedajo, da se prebivalci s trenutno situacijo soočajo vsak po svoje, številni pa so v letošnjem letu zaradi pandemije doživeli marsikatero razočaranje – od odpovedanih porok, prepovedanega druženja, prekinjenih zabav, partnerstva na daljavo…

Seme upanja za 2021

Zato se je vodstvo skupaj z organizacijo Trees that count odločilo izvesti posebno, zelo zeleno akcijo. Prebivalce so povabili, da na spletni strani delijo razočaranja leta 2020, ob tem pa s simboličnim zneskom v višini 10 dolarjev za eno drevo pomagajo posaditi pravi gozd upanja. Do sedaj je bilo virtualno posajenih skoraj 700 dreves, prebivalci pa se z željami po boljši prihodnosti v 2021 množično odzivajo na akcijo. Novozelandska iniciativa pa je s svojim izjemnim sporočilom presegla meje in zaokrožila po svetu, kar pomeni, da lahko svoja razočaranja v drevo pretvorite tudi sami.

Sajenje dreves že samo po sebi simbolizira upanje in novo življenje, vodstvo Nove Zelandije pa si je z mirnim sproščanjem razočaranj in frustracij letošnjega leta želelo storiti še nekaj dobrega za okolje. »Avtohtona drevesa so eno od najmočnejših dostopnih orodij za boj proti klimatskim spremembam, ki hkrati ohranjajo našo edinstveno biodiverziteto,« so ob predstavitvi akcije povedali organizatorji.

»Drevesa kot naravni simbol življenja in rasti bodo v Drevesu upanja nov način, da se ljudje poslovijo od razočaranj tega leta in posadijo seme upanja za boljše čase v 2021.«

»Medtem ko naše meje ostajajo zaprte za vse obiskovalce iz tujine, smo želeli podeliti nekaj manaaki in spodbuditi občutek tiaki za vse, ki v novem letu potrebujejo nekaj optimizma. Drevesa kot naravni simbol življenja in rasti bodo v Drevesu upanja nov način, da se ljudje poslovijo od razočaranj tega leta in posadijo seme upanja za boljše čase v 2021,« zaključijo organizatorji.

Naj dodamo, da je Nova Zelandija sicer ena od najbolj uspešnih držav v soočanju s koronavirusom, saj je imela v vsem letu le nekaj več kot 2000 potrjenih primerov koronavirusa in po zadnjih podatkih 25 primerov smrti.