V Italiji sta v zadnjih dneh zaradi botulizma, redke, a potencialno smrtonosne zastrupitve s hrano, umrla dva človeka, več drugih pa je hospitaliziranih. Nekateri so v kritičnem stanju. Po poročanju italijanskih medijev so zastrupitve povezane z uživanjem hrane na dveh ločenih prireditvah, eden izmed primerov pa je že predmet kazenske preiskave.

Zastrupitev na Sardiniji

Na Sardiniji je v bolnišnici v mestu Cagliari umrla 38-letna ženska, ki naj bi se konec julija med krajevno prireditvijo zastrupila z omako guacamole. Poleg nje se v bolnišnici zdravi še osem drugih udeležencev dogodka, med njimi tudi enajstletni otrok, ki je v kritičnem stanju.

Dečka so zaradi resnosti stanja premestili v rimsko bolnišnico Gemelli, kjer je na pediatričnem oddelku za intenzivno nego. V prihodnjih dneh ga čaka operacija, ki mu bo olajšala dihanje.

Tožilstvo v Cagliariju je uvedlo uradno preiskavo domnevno okužene hrane.

Smrtonosni sendviči v Kalabriji

Drugi, še bolj alarmanten primer, preiskujejo v obmorskem mestu Diamante v regiji Kalabrija, kjer je v četrtek umrl 52-letni moški iz Neaplja. Zastrupil naj bi se s sendvičem, kupljenim pri uličnem prodajalcu. Vsi bolniki, ki so uživali hrano iz istega tovornjaka, so naročili sendvič s klobaso in stebli brokolija (cime di rapa). Skupno je v bolnišnicah devet ljudi, med njimi dve ženski v štiridesetih in dva 17-letnika, štirje bolniki pa so v kritičnem stanju.

Pristojni pozivajo vse, ki so v zadnjih dneh v Diamanteju uživali hrano pri uličnih prodajalcih, naj se nemudoma obrnejo na zdravstvene ustanove, tudi če (še) ne kažejo znakov bolezni.

Vsi kažejo klasične simptome botulizma, kot so motnje vida, slabost, bruhanje in težave z dihanjem. Dva bolnika sta že prejela protistrup.

Kazenska preiskava in trije osumljeni

Italijanska tiskovna agencija ANSA poroča, da so v primeru iz Diamanteja osumljeni trije ljudje – ulični prodajalec, ki naj bi prodajal okužene sendviče, ter pravni zastopniki dveh podjetij, ki sta dobavljali sestavine. Tovornjak s hrano so zasegli, pristojne službe pa so odvzele vzorce živil za mikrobiološke analize.

Po ugotovitvah tožilstva je bilo vozilo, iz katerega so prodajali hrano, cel dan izpostavljeno neposrednemu soncu. Hrana v njem ni bila ustrezno shranjena, kar je po mnenju strokovnjakov lahko omogočilo razvoj botulinskega toksina. Poleg tega so v nekaterih primerih zdravniki sprva napačno prepoznali simptome, kar je dodatno zakasnilo zdravljenje.

Tožilstvo pod vodstvom Domenica Fiordalisija poudarja, da so obtožbe še v zgodnji fazi in da bodo potrebne dodatne tehnične in znanstvene preiskave v sodelovanju z zdravstvenimi službami in vojaškim zdravstvenim inšpektoratom NAS.

Kaj je botulizem?

Botulizem je redka, a izjemno nevarna oblika zastrupitve s hrano, ki jo povzroča bakterija Clostridium botulinum. Bakterija v anaerobnih (kisika prostih) pogojih proizvaja močan nevrotoksin, ki vpliva na živčni sistem in lahko povzroči ohromitve mišic, težave z dihanjem, in v hudih primerih tudi smrt. Do okužbe najpogosteje pride zaradi nepravilno toplotno obdelanih ali neustrezno shranjenih živil.

Po podatkih NIJZ so najbolj tvegana živila tista, ki so bila konzervirana doma, shranjena pri previsokih temperaturah ali pripravljena v neustreznih higienskih razmerah.