Če boste tudi sami izpostavljeni veliki vročini bodite pozorni na te simptome.

Hrvaški hidrometeorološki center je za večji del Hrvaške razglasil rdeči alarm za nevarnost vročinskega vala. Danes se naj bi po večjem delu hrvaške temperature povzpele do 37 stopinj Celzija, v ponedeljek pa v nekaterih delih tudi do 40 stopinj. Pri nas bo jutri sončno, popoldne bo na zahodu naraščala koprenasta oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 22, najvišje dnevne od 31 do 36 °C.

Vremenoslovci opozarjajo, da bi v naslednjih dneh lahko pri naših južnih sosedih padel tudi temperaturni rekord.

Kako ukrepati ob vročinskem udaru?

Če boste tudi sami izpostavljeni veliki vročini bodite pozorni na te simptome: bruhanje, težko dihanje, dehidracija, glavobol, nehoteni gibi, halucinacije, izčrpanost, krči, vročinski krči, topla in rdeča, suha koža, koma, motnje ravnotežja, mrzlica, nezavest, slabost, povišan srčni utrip, vrtoglavica, povišana telesna temperatura, tresavica in zmedenost.

Če menite, da sami ali nekdo v vaši bližini utrpel vročinski udar, sledite naslednjim ukrepom:
Bolnika takoj prenesite v hladnejši, senčen prostor. Slecite ga in zmočite s hladno vodo, vanj lahko usmerite ventilator. Bolnika pa nikar ne ohlajajte z ledeno mrzlo vodo, saj tovrstno ohlajanje ne bo učinkovito. Žile se bodo namreč skrčile in tako se jedro telesa ne bo ohlajalo. Prav tako nikoli ne ohlajamo glave. Obkladke položite na področja velikih žil, in sicer dimlje, pazduhe in vrat, dokler temperatura ne pade pod 39 stopinj. Če se le da, bolniku ponudite hladno pijačo, recimo kakšno izotopično tekočino ali sok citrusov.