Svetovna zdravstvena organizacija konoplje več ne bo uvrščala med najnevarnejše droge.

Slika je simbolična

Svetovna zdravstvena organizacija namerava v roku enega meseca rastlino konopljo prvič po letu 1961 ustrezno kategorizirati in jo iz četrte kategorije, ki je rezervirana za najnevarnejše substance, premakniti v prvo. V Sloveniji smo se doslej opirali prav na to zastarelo konvencijo, na kateri slonijo naši zakoni o prepovedanih substancah. Po novem bo po priporočilih WHO rastlina konoplja umaknjena iz seznama najnevarnejših drog, učinkovina thc bo umaknjena iz seznama in se bo namesto nje uporabljala kar klasifikacija za rastlino konopljo, iz seznama bodo umaknjeni pripravki iz cbd in thc z manj kot 0,2 odsotka thc-ja. Sintetičen thc, pri katerem pa dejansko poročajo že o številnih negativnih učinkih, bodo premestili v III kategorijo, ki je rezervirana za (manj nevarne) substance, pri katerih je manjša možnost zlorabe.

Izgovorov več ni

Trenutno je v Sloveniji cela rastlina konoplja klasificirana pod II kategorijo rastlin, rezervirano za najnevarnejše substance, ki se lahko uporabljajo tudi v medicinske namene. Ostaja torej vprašanje, kaj se lahko spremeni v naši klasifikaciji, ob dejstvu, da marihuana v Sloveniji uradno še vedno spada pod najnevarnejše substance, četudi po novi klasifikaciji Svetovne zdravstvene klasifikacije temu več ne bo tako.

Je pričakovanje sprememb preoptimistično?

Bojan Šmic, poslovnež, ki že leta deluje na slovenskem in hrvaškem trgu s pripravki iz konoplje, je za naš osrednji mariborski spletni medij povedal, da glede morebitnih sprememb v Sloveniji ni najbolj optimističen. »Naše ministrstvo za zdravje je na področju konoplje sprejemalo ”varne” odločitve, ki so bile prav nasprotne od evropskih ali svetovnih usmeritev. Mogoče bi bilo preoptimistično pričakovati, da bi sedaj nastopili kako drugače. Če pa se odločijo drugače, pozdravljamo to odločitev! Verjamem, da bi spodbudilo dosti gospodarskih prilik za mnoge.« Priznava, da je z zanimanjem sledil napovedanim spremembam v klasifikaciji in meni, da bo nova klasifikacija po Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) bistveno olajšala rabo konoplje kot poljščino, razširi se lahko tudi njena možnost uporabe ter dostopnost informacij glede uporabnosti v preventivne in medicinske namene.

Država že prejela tožbo zaradi neupoštevanja dokazil

Dve leti nazaj je Slovenijo doletela celo tožba s strani Društva za regulacijo konoplje na Evropskem sodišču za človekove pravice. Tedaj je bila rastlina uvrščena še v I kategorijo, ki je rezervirana za najnevarnejše droge, ob boku s heroinom, kokainom in podobnimi. A vse rastline v tej kategoriji se de-facto lahko uporabljajo v znanstvenoraziskovalne in poučne namene. Na to so opozorili v društvu in od države zahtevali licenco za gojenje v znanstvenoraziskovalne namene, vztrajno so pošiljali tudi vse najnovejše znanstveno dokazljive izsledke o zdravstvenih lastnostih konoplje. Država je leta povsem ignorirala ugotovitve društva, zato so naposled vložili tožbo.

Slovenska zakonodaja že v izhodišču temelji na napačnem prevodu

Glede na to da se v državi venomer obračajo na puhlico, češ da je konoplja regulirana v skladu z mednarodnimi konvencijami, bi se slednje po tej logiki sodeč sedaj moralo spremeniti. Mednarodna konvencija se namreč spreminja, veter spreminja svojo smer, od “odprtosti” države pa je odvisno, če mu bo sledila ali bo še vztrajala pri hoji proti tem vetru. Sploh če vzamemo v obzir dejstvo, da je prav ta zakonodaja, na katero se država tako opira, pravzaprav napačno prevedena. Na to so za Nedelo opozorili že leta 2015. Po konvenciji iz leta 1961 v I kategorijo namreč ne bi smela spadati celotna rastlina, kakor so to razumeli v Sloveniji, pač pa le njeni derivati. Rastlina tako že 58 let doživlja skorajda fanatično preganjanje, ki je posledica slabega razumevanja s strani države.