Število novih okužb v Avstriji je v zadnjem času precej odpadlo. Če ne bo znova povečanja pozitivnih primerov, se bodo restavracije in hoteli predvidoma odprli v sredini maja, a pod strogimi pogoji. V intervjuju z ameriškim CNN je zvezni kancler Sebastian Kurz (ÖVP)  predstavil, kako bi lahko izgledalo odpiranje restavracij in hoteli, po tem, ko se ukrepi sprostijo.
Industrija se sicer že prilagaja novim pravilom – čas bo pokazal, kako dobro jih je mogoče izvajati v praksi.

V restavracijah in barih naj bi veljala stroga pravila kar se tiče oddaljenosti ljudi med seboj, omejeno bo tudi samo število oseb. Pravila bodo veljala tako za osebje kot gostje.

Zaščita iz pleksi stekla

Generalni direktor trgovinskega združenja za gastronomijo pri Gospodarski zbornici Thomas Wolf je dejal: “Ministrstvo dela na praktični rešitvi. Zahteva po maskah za zaposlene  je predlog, ki je namizi glede odprtja gostinske trgovine.”

Jasno nam je bilo, da bodo za naše zaposlene strožji ukrepi,” je za dnevnik Ö1 dejala Christina Hummel, predsednica
kluba dunajskih lastnikov kavarn. Namesto da bi natakarjem zagotovila maske, se je zavzela za uporabo ščitnikov iz pleksi stekla. Gastronomija  se po njenem mnenju prodaja skozi čustva, zato je pomemben nasmeh zaposlenih.

Predstavniki industrije in ministrstva za zdravje razpravljajo,  da bi ščitniki iz pleksi stekla dejansko lahko nadomestili maske.  Po besedah ​​kanclerke Kurz celovitega testiranja gostinskega osebja ne bo. Tak ukrep “žal ne bi bil izvedljiv”,  je Kurz dejal za CNN.

Manj prostora – manj prihodkov

Strah pred izgubo prihodkov zaradi predpisov pa priznava dunajski šef turizma Norbert Kettner, ki je za Ö1 povedal: “Potrebovali bomo več prostora. To pomeni manj prihodkov za podjetja. Za turizem in gastronomijo morajo obstajati promocijski ukrepi, kot jih načrtuje Nemčija.”

Predvidena razdalja v restavracijah naj bi bila dva metra, prav tako naj bi bila zasedena zgolj vsaka druga miza. Nekateri že opozarjajo, da to ni mogoče. Ustanovili so tudi odbor, ki zastopa gostinsko industrijo.