Od danes je v EU dovoljena uporaba praška iz ličink hrošča mokarja (Tenebrio molitor), obdelanih z UV-žarki. Nova uredba omogoča francoskemu podjetju, da trži ta prah, ki povečuje vsebnost vitamina D v živilih, poroča DPA.
Uporaba insektov bo na embalaži jasno označena
Evropska komisija, ki jo vodi Ursula von der Leyen, je uredbo sprejela januarja. "Ljudje v EU lahko izbirajo, kaj bodo jedli, in nihče jih ne sili, da bi jedli žuželke ali črve," so po poročanju DPA sporočili iz Evropske komisije. Uporaba insektov v prehrani je v EU že dovoljena, proizvajalci pa morajo to jasno označiti na embalaži, poroča Siol.net.
Žuželke so hranljive, bogate z beljakovinami in pogosto vključene v prehrano v številnih državah. Poleg tega predstavljajo trajnostno alternativo, saj jih je mogoče vzrejati na učinkovit način. Vendar pa lahko predstavljajo tveganje za alergike.
Čeprav žuželke veljajo za hranljive in trajnostne, so potrošniki še vedno skeptični. Še posebej starejši imajo zadržke, kažejo raziskave. Insekti so sicer pogost del prehrane v nekaterih državah, a lahko predstavljajo tveganje za alergike.