Italijani so na referendumu z veliko večino podprli zmanjšanje števila članov italijanskega parlamenta. Glede na izide s 75 odstotkov volišč je ustavno reformo, po kateri se bo število parlamentarcev z 945 zmanjšalo na 600, podprlo 69 odstotkov volivcev.

Italijani so na referendumu odločali o zmanjšanju števila članov poslanske zbornice s 630 na 400 in števila senatorjev s 315 na 200. Izid referenduma je veljaven in zavezujoč ne glede na udeležbo. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio iz Gibanja pet zvezd je izid referenduma označil za zgodovinski rezultat. “Kar smo dosegli danes, je zgodovinski rezultat,” je zapisal na Facebooku.

Cilj zmanjšanja poslancev je učinkovitejše delo v parlamentu

Ustavna reforma za zmanjšanje števila parlamentarcev je v samem italijanskem parlamentu dobila podporo že na štirih glasovanjih. Cilj reforme je, da bi bilo delo v parlamentu v Rimu učinkovitejše. Reforma je sicer glavna točka programa gibanja Pet zvezd, ki je del vladajoče koalicije.

Slovenci bi lahko s tem izgubili predstavnika manjšine

Referendum neposredno zadeva Slovence v Italiji, ki bi lahko zaradi krčenja števila parlamentarcev v prihodnje ostali brez svojih predstavnikov v Rimu. Furlaniji-Julijski krajini, kjer jih živi večina, po novem zakonu pripadajo štirje senatorji namesto sedmih in osem poslancev namesto 13.

Referendum neposredno zadeva Slovence v Italiji, ki bi lahko zaradi krčenja števila parlamentarcev v prihodnje ostali brez svojih predstavnikov v Rimu.

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je ocenila, da bo izid referenduma, na katerem so Italijani potrdili zmanjšanje števila parlamentarcev, zmanjšal možnosti za izvolitev predstavnika slovenske narodne skupnosti v italijanski parlament. Opozorila je, da ustavna reforma nobeni manjšini ne daje zagotovila, da bo lahko uveljavila svoj glas.

STA