Kitajski telekomunikacijski velikan ostaja na čelu dobaviteljev opreme za omrežja pete generacije. Letos je število podpisanih pogodb z operaterji povečal še za 30 od lani in tako z 91 pogodbami prehitel konkurenco.

V Evropi, ki je za Huawei drugi najpomembnejši trg, ima podpisanih 47 pogodb, in svojo prisotnost še krepi. Na Otoku bo tako v prihodnjih petih letih vložil več kot 18 milijonov evrov v inovativne projekte 5G. Velika Britanija se je namreč pridružila vrsti držav, ki bodo kitajskemu velikanu dovolile vstop v 5G infrastrukturo, a ne za »občutljive dele« omrežja. Poteza, ki bo imela simbolni pomen za druge države, ki še tehtajo odločitev glede Huaweia.

Kitajski tehnološki velikan tako ostaja na vrhu dobaviteljev opreme za 5G, po navedbah strank pa je njihova oprema daleč pred konkurenco. »Naše stranke pravijo, da smo leto ali dve ali celo več let pred konkurenco. Verjamem, da je to zato, ker usmerjeno vlagamo raziskave in razvoj,« je v pogovoru za BBC povedal vodja za tehnološki razvoj v poslovnem segmentu operaterjev Paul Scanlan.

Letošnje leto bo za podjetje težje kot 2019, so napovedali, a za zdaj vsaj novi koronavirus na poslovanje ne vpliva. Huaweijeve tovarne na Kitajskem nadaljujejo s proizvodnjo, tako epidemija virusa ne bo vplivala na dobavo 5G telekomunikacijske opreme strankam.