Potem ko je hrvaški Index poročal o slabi prehrani, ki jo nosečnice in doječe mame prejmejo v hrvaških porodnišnicah, so bralke delile svoje izkušnje z oskrbo v Sloveniji. V prispevku, v katerem so razkrivali stanje v hrvaških porodnišnicah so strokovnjaki za medij ocenili, da mnoge izmed predstavljenih jedi niso primerne za občutljivo skupino pacientk, saj vsebujejo predelane mesne izdelke, beli kruh in druge sestavine, ki niso najbolj primerne za njihovo zdravje.

Predelani mesni izdelki, sladke pijače, premalo zelenjave in sadja ter premalo tekočine ne zagotavljajo ustrezne prehranske podpore, še posebej v tako občutljivih obdobjih, kot so nosečnost, porod in obdobje dojenja, so za medij pojasnili strokovnjaki.

Na fotografijah so tako denimo hrenovke, instant pire krompir, omako, ki spominja na paradižnik in dve veliki rezini belega kruha. Na jedilniku drugih se je znašla rezina šunke, čokoladni namaz, nekaj kosov kruha in pa banana.

Stanje v Sloveniji precej boljše

Ena od bolnic, ki je preživela dva dni v hrvaški porodnišnici, je prejela podobno prehrano, kot je bila prikazana v prispevku. Nato pa je njen sin po desetih tednih potreboval operacijo, operiran pa je bil v Kliničnem centru Ljubljana. Med bivanjem tam je izključno dojila, zato so bili obroki, ki jo je dobila tam, podobni tistim, ki jih prejmejo porodnice.

Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Bolnica je bila prijetno presenečena nad načinom strežbe bolnišnične hrane v Sloveniji. Hrano so ji dostavljali v termovki, v kateri so bili krožniki in skodelice s pokrovom. Vse suhe sestavine, vključno s kruhom in sirom, so bile posamično pakirane. Na priloženem papirju je bilo jasno navedeno, kaj je bilo postreženo in v kakšnih količinah, kar je preprečilo zmedo pri razdeljevanju obrokov. Jedilni pribor je bil skrbno zapakiran v prelepljeno papirnato ovojnico. Zapisala je celo, da bi lahko bil UKC Ljubljana vzor hrvaškim bolnišnicam.

Poleg hrane je bila pozitivno presenečena tudi nad higienskimi pogoji in stopnjo čistega dostojanstva, s katerim je bila hrana postrežena. Spet druga je zapisala, da je imela v dnevu tri glavne obroke in dve malici. Hrana pa da je bila vsak dan drugačna in zelo okusna Čistočo sobe in bolnišnice je ocenila z desetko, pohvalila je tudi tišino na hodnikih in pozornost medicinskih sester, ki so vsake toliko časa prišle pogledat, če vse je v redu.