Za danes napovedano odprtje gostinskih obratov je bilo zaradi visokih zagroženih kazni, odpovedano. Gostinci se bodo udeležili protestov, napovedanih to sredo.

foto: Veran Zganac Rogulja

Gospodarska škoda, posledica ukrepov za zajezitev koronavirusa, je na hrvaškem močno zarezala tudi v gostinski sektor. Po poročanju spletnega portala Zagreb info so še pred dnevi gostinci trdili, da bodo danes odprli svoja vrata, zaradi zagroženih kazni pa se tik pred zdajci za to niso odločili.

»Pripravljeni smo čim prej pričeti z delom, ljudje so namreč na robu moči, računi so prazni. Lokali se vsak dan zapirajo, mi pa razmišljamo o možnosti, da zavzamemo ulice ali pa lokale skupaj odpremo ob istem času.«, je povedal Dražen Biljan, predstavnik gostinskega sektorja.

Biljan je opozoril, da je vse sektorje gostinstva potrebno izenačiti: »Kava za s sabo je le drobtinica preživetja.« Podobno kot pri nas, tudi na Hrvaškem restavracije preživijo le zaradi dostave. Izračuni kažejo, da tak način v blagajno prinese le okrog 3% prihodka, gostinci so se znašli na dnu in nihče jim ne nudi pomoči. Kar 1098 gostinskih lokalov svojih vrat ni odprlo že od začetka epidemije spomladi 2020.

Za kršitelje zagrožene celo zaporne kazni

Kljub nevzdržnim razmeram in napovedim protestnega odprtja lokalov, se več kot 100 zagrebških gostincev zanj ni upalo odločiti. Franz Letica, predsednik Združenja zagrebških gostincev, je povedal, da so se čutili dolžne gostince opozoriti na zagrožene kazni. Te se lahko po njegovih besedah povzpnejo do sedemdeset tisoč kun, zagrožena je celo zaporna kazen do treh let. Visoki zneski so krivi, da za danes napovedana akcija vseeno ne bo stekla.

Šli bodo na ulice

Na odgovorne se gostinci sedaj obračajo predvsem s prošnjami, naj jim čim prej omogočijo obratovanje ali vsaj omilijo ukrepe. Ti naj bi po nekaterih domnevah trajali vsaj še do 1. maja.

Večina gostincev napoveduje udeležbo na protestih, napovedanih za sredo, 3. februarja.

Lokali torej, vsaj zaenkrat ostajajo odprti, večina gostincev pa je potrdila udeležbo na množičnih protestih, ki so napovedani v sredo.

Protesti v Rimu in v Pragi

Kljub uradnim prepovedim obratovanja, so se po poročanju euronews mnogi gostinci v Rimu odločili za odprtje restavracij v času večerje. Od sobote naj bi v tej regiji namreč ukinili celo dostavo hrane, kar zanje pomeni propad.

Armando Minotti, lastnik restavracije Loste Ria, ki je kljub prepovedim obratovala, je povedal: »Tako ne gre več naprej. Recimo temu vljuden protest. Če se bodo možje postave oglasili pri nas, in verjamemo, da se bodo res, jih bomo spustili noter in sprejeli globo, a ostajamo odprti in restavracije ne bomo več zapirali. Tako ne moremo več naprej.«

Postopno boljšanje epidemiološke slike gostinci vidijo kot priložnost, da stopijo skupaj in naredijo vse, da ta sektor znova zaženejo.

Tudi na Češkem, kjer strožji ukrepi veljajo že od konca leta, so se ta konec tedna vrstili tihi protesti z odprtimi lokali. Po poročanju cgtn so se v mnogih čeških mestih gostinski obrati z odprtjem lokalov pridružili organizatorju, gibanju Chcipl pes (Pes je mrtev).

Da trenutni ukrepi niso življenjski, niti nujno potrebni, meni tudi nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus. Pred dnevi je bil opažen v enem izmed lokalov, kjer se je po poročanju euronews zadržal debelo uro. »Ne spadam med tiste, ki pridigajo o vodi, sami pa pijejo vino, kakor nekateri drugi politiki, ki ste jih opazili v restavracijah,« je povedal. »Vsak naj se sam odloči, kako se bo obnašal.«

Švedska –  lokali ostajajo odprti

Med tem, ko so na Švedskem gostinski obrati odprti ves čas, pa je z 10. januarjem v veljavo stopil nov urgentni zakon, s katerim bi v izrednih razmerah lahko posegli v odprtje restavracij in lokalov. Za zdaj te potrebe ni. Zaradi zaostrenih razmer so na Portugalskem 15. januarja, prvič po maju 2020, znova uvedli lockdown in zaprli tudi vse gostinske obrate.

V Franciji po več primerih skrivnega obratovanja v strožji nadzor gostincev

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je lastnike restavracij danes opozoril, da z nedovoljenim skrivnim obratovanjem tvegajo izgubo državne protikoronske pomoči. Policija je namreč nedavno v Parizu kljub odredbi o zaprtju restavracij odkrila več primerov obratovanja in napovedala okrepitev nadzora, piše francoska tiskovna agencija AFP.