Največjemu proizvajalcu telekomunikacijske opreme na svetu se vse bolj odpirajo vrata za sodelovanje pri razvoju omrežja 5G v Evropi.

Kar nekaj evropskih držav se je že odločilo, da telekomunikacijskega velikana ne izločijo popolnoma iz igre. Zdaj pa je temu pritrdila še EU.

V varnostnih smernicah, ki jih je oblikovala EU, izrecno ne izloča Huaweija iz igre za 5G, kljub temu pa članicam priporoča varnostne omejitve za dobavitelje, za katere velja visoka tveganost. Podobno je pred tem odločila tudi Velika Britanija, ki kitajskemu podjetju dopušča sodelovanje pri vzpostavljanju 5G omrežij, a ne pri »kritičnih in občutljivih« delih omrežja. ZDA, ki so močno pritiskale na zaveznice naj Huaweiju onemogočijo sodelovanje pri razvoju 5G, saj naj bi njihova oprema dovoljevala vohunjenje, so nad to odločitvijo razočarane. Zato so že napovedale prekinitev izmenjave tajnih podatkov z britansko stranjo.

Brez prepovedi v Franciji

Tudi Francija se je po besedah ministra za gospodarstvo in finance odločila, da Huaweija ne diskriminirajo, bodo pa njegovo sodelovanje pri 5G lahko omejili in tudi pri izbiri dali prednost evropskim podjetjem. Na Švedskem kitajskega velikana prav tako ne bodo izrecno prepovedali, bodo pa morali vsi ponudniki omrežne opreme, ki želijo sodelovati v pri vzpostavljanju omrežja 5G, opraviti pregled pri državni varnostni službi.

Pri HUaweiju, ki si je januarja prislužil naziv najboljšega po izbiri strank Gartner Peer Insights za področje infrastrukture žičnega in brezžičnega LAN dostopa, čakajo še na odločitev Nemčije. Kanclerka Angela Merkel je sicer v svojih izjavah že nakazala, da bi bilo izločevanje posameznih ponudnikov »tvegano«. Deutsche Telekom pa je v luči ameriških obtožb o »stranskih vratih« skozi katere bi Huawei lahko vohunil, pojasnil, da jih varnost njihovega omrežja ne skrbi, saj je sistem upravljanja z zakonitimi prestreznimi vmesniki zgradilo nemško podjetje.