Pred potovanjem v tujino smo za vas pripravili nekaj uporabnih nasvetov v zvezi z osebnimi dokumenti.

Fotografija je simbolična

Prišel je čas dopustov. Nekateri so se tako že podali na poletni oddih, drugi pa svoj pobeg “na lepše” še načrtujejo. Eno najpomembnejših opravil, ki jih velja preveriti še preden se podate na pot v tujino, je vaš osebni dokument. Ponekod se lahko odpravite samo z osebno izkaznico, spet drugje potrebujete potni list ali pa vizo. Nikakor pa ne velja zanemariti tudi covidnih ukrepov, ki vas lahko ponekod na potovanju še vedno spremljajo.

Kam samo z osebno izkaznico?

S potnim listom lahko potujete v vse države, medtem ko je seznam držav, kamor lahko potujete z osebno izkaznico, omejen.  Osebno izkaznico lahko uporabite za prehod državne meje držav Evropske unije in Schengenskega prostora ter drugih držav, ki so za to izrazile privolitev.  V nekatere države lahko potujete le z veljavno osebno izkaznico, saj z njo izkazujete istovetnost in državljanstvo.

Z osebno izkaznico lahko potujete v naslednje države:

• vse države članice Evropske unije,
• vse države članice Evropskega gospodarskega prostora (Islandijo, Lichtenstein in Norveško),
• v Švico,
• Bosno in Hercegovino,
• Srbijo,
• Črno goro,
• Makedonijo,
• Albanijo,
• Azori – sestavni del Portugalske,
• Gibraltar (svetujejo sicer potovanje s PL v izogib zapletom),
• Martinik – odvisno ozemlje Francije,
• Moldavijo,
• Monako in
• San Marino.

Ne glede na to, ali si boste na potovanje odpravili z osebno izkaznico ali s potnim listom, pa pred odhodom ne pozabite preveriti veljavnosti svojega potovalnega dokumenta ter pogojev vstopa v izbrano državo.

​Glavni potovalni dokument, s katerim slovenski državljan izkazuje svojo istovetnost v tujini, je potni list.

V vse druge države pa lahko vstopate le z veljavnim potnim listom. Oziroma – nekatere države zahtevajo tudi, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več.

V izogib nepotrebnim zapletom na meji na ministrstvu za notranje zadeve svetujejo, da se še pred potovanjem pravočasno pozanimate o posebnih pogojih vstopa v države z vizumskim režimom.

Kako do novega osebnega dokumenta?

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na kateri koli upravni enoti. Priporočljivo je, da vlogo vložite vsaj 10 dni pred dnevom potovanja. V nujnih primerih ali stiski, ko dokument potrebujete hitreje, lahko prosite za nujno (prioritetno) izdelavo dokumentov. V tem primeru bosta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v enem delovnem dnevu. Za takšno izdelavo dokumenta nastanejo dodatni stroški, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso.

Starši naj bodo pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času. Otrok za prehod meje potrebuje svoj potni list oziroma osebno izkaznico. Vlogo za izdajo dokumenta za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti.

K vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je treba predložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok imel) in fotografijo otroka v velikosti 3,5 x 4,5 cm oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji potnega lista oziroma osebne izkaznice po dopolnjenem 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa. Otroku do dopolnjenega 3. leta starosti se izdata potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otroku od 3. do 18. leta starosti pa z veljavnostjo petih let.

Kaj morate vedeti, ko potrebujete vizo?

Državljani Republike Slovenije za bivanje v nekaterih državah (npr. Maldivi, Rusija, Indija, Šrilanka, Kuba, Jamajka, Iran), potrebujemo vizo oz. vizume. Vizum je dovoljenje za vstop in začasno bivanje, ki ga država izda tujemu državljanu. Vizum je dovoljenje za vstop in začasno bivanje, ki ga država izda tujemu državljanu za obdobje 90 dni v kateremkoli 180 dnevnem obdobju.

Ali za potovanje v tujo državo potrebujete vizo, preverite na spletni strani Predstavništva po svetu (Ministrstvo za zunanje zadeve – MZZ). Tam boste našli tudi kontaktne podatke za posamezna diplomatska predstavništva ali konzulate, na katera se osebno obrnete za pridobitev vizuma za najbolj ažurne informacije. Pomembne informacije pred potovanjem pa lahko prejmete tudi turističnih agencijah

Poskrbite za vizum pravi čas. Postopek lahko traja tudi nekaj časa, zato oddajte vlogo dovolj zgodaj pred začetkom potovanja. Za pridobitev vizuma boste potrebovali fotografijo in veljavni potni list. Nekatere države zahtevajo, da potni list velja vsaj še pol leta po prihodu domov. Morda boste morali pokazati tudi veljavno zdravstveno zavarovanje za potovanje, povratno vozovnico in podobno.

Turistični vizum je na nekaterih destinacijah, kot je denimo med Slovenci priljubljen Egipt, mogoče dobiti kar na letališču.

Vsi potniki, ki potujete v ZDA, Kanado, Avstralijo ali Novo Zelandijo, morate pred odhodom izpolniti posebni elektronski formular za vstop v državo.

Za vstop v Združene države Amerike prav tako lahko vizum izdelate v elektronski obliki. Postopek je enostaven in hiter (traja približno 15 do 20 minut), registracijo pa lahko opravite v slovenskem jeziku. Dovoljenje se načeloma odobri takoj, lahko pa traja do 72 ur. Veljavnost izdanega potrdila je 2 leti, razen v primeru, da v tem obdobju pride do preklica potnega lista ali njegova veljavnost preteče.

Kje še veljajo covid-19 ukrepi?

Ponekod pa so še vedno v veljavi covidni ukrepi. V EU vse od sredine maja v skladu s smernicami, ki sta jih prejšnji teden izdali Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), na letališčih in letalih ni več obvezna uporaba zaščitnih mask. Kljub smernicam se lahko članice odločijo drugače.

Za omilitev skupnih pravil na ravni EU sta se EASA in ECDC odločila spričo zadnjega razvoja dogodkov v pandemiji covida-19 – predvsem ravni precepljenosti in naravno pridobljene imunosti proti covidu-19 ter odprave večine protikoronskih omejitev v državah članicah EU. Ob omilitvi ukrepov pa EASA in ECDC še vedno priporočata, da se potnike v natrpanih prostorih spodbuja k nošenju mask kot ene najučinkovitejših zaščit proti okužbi s koronavirusom.

Kljub smernicam Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) se lahko članice odločijo drugače. Maske pa bodo še naprej obvezne na letalih in letališčih v Italiji, do 15. junij, ter za vse potnike, ki letijo v Nemčijo, tam prav tako na avtobusih in vlakih, do 23. septembra. (STA)

Prav tako morate maske, in to FFP2, še vedno nositi tudi na dunajskem letališču.

Kljub uveljavitvi novih pravil na ravni EU se bodo pravila med letalskimi družbami sicer še razlikovala – EASA in ECDC npr. za lete na destinacije, kjer uporaba mask v javnem prometu ostaja obvezna, še naprej svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih.

Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC svetujeta, da se ta v čim večji meri spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti. Če bi na primer striktno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje t. i. ozkih grl oziroma gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo.

V zvezi z zbiranjem dodatnih podatkov o letalskih potnikih preko posebnih obrazcev, ki so bili uvedeni v času pandemije, zdaj pa jih večina držav ne zahteva več, EASA in ECDC letalskim družbam svetujeta, da ohranijo sisteme zbiranja teh podatkov v pripravljenosti. Že kmalu – npr. ob morebitnem pojavu nove, nevarnejše različice covid-19 – se lahko, kot poudarjata, izkažejo za zelo pomembne.