Globalno

Eno glavnih vprašanj zdaj postaja smučanje, saj se sezona z zimo hitro približuje. Italija je že dala pobudo, da bi ostala smučišča zaprta, tej ideji pa je naklonjena tudi nemška vlada.

Uredništvo2 uri

Škotska bo kot prva na svetu vsem ženskam zagotovila brezplačne higienske vložke in tampone. Ustrezen zakon so v torek soglasno sprejeli v škotskem parlamentu. Lokalne oblasti morajo v dveh letih od uveljavitve zakona najti ustrezen način, da bodo ti higienski proizvodi na voljo vsem, ki jih potrebujejo, poroča britanski BBC.

Uredništvo20 ur

Nafta se je v današnjem azijskem trgovanju še podražila, s čimer so se se cene dvignile na najvišjo raven od marca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Analitiki dobro voljo pripisujejo predvsem začetku tranzicije oblasti v ZDA, kjer je zmagovalec novembrskih predsedniških volitev Joe Biden začel predstavljati svojo ekipo.

Uredništvo1 dan

5,6 metra visoko jelko so pripeljali s kočijo. Sprejela jo je Melania brez sina in Moža. To bo za družino Trump zadnji božič v Beli hiši.

Uredništvo2 dneva

Iz Rusije so sporočili, da je njihovo cepivo Sputnik V glede na novo analizo podatkov klinične študije 95-odstotno učinkovito. Izračune so naredili na podlagi podatkov, zbranih po 42 dneh od cepljenja s prvim odmerkom.

Uredništvo2 dneva

Lastnik avstralskega letalskega podjetja Qantas, Alan Joyce je povedal, da nameravajo kot pogoj za potnike uvesti dokazilo o cepljenju.

Uredništvo2 dneva

Zmagovalec ameriških predsedniških volitev, demokrat Joe Biden, je predstavil člane svoje vladne ekipe. Nekdanji ameriški zunanji minister bo postal Bidnov odposlanec za podnebje, zunanje ministrstvo pa bo vodil Antony Blinken. Imenovanja kažejo na preobrat v ameriški zunanji politiki.

Uredništvo2 dneva

Univerzalni temeljni dohodek bi bil lahko eden od ukrepov za spopad z revščino. Ideja o tem ni nova, a potrebno bi bilo razdelati določene definicije, kaj tak dohodek sploh pomeni, ugotoviti, katere dosedanje transferje bi lahko nadomestil, kdo vse bi ga prejel in kaj bi to pomenilo za ostale socialne transferje.

Andreja Bjelan2 dneva

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) rejce opozarja, da so na Hrvaškem zabeležili pojav aviarne influence, znane tudi kot ptičja gripa. Gre za zelo nalezljivo virusno bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Rejcem perutnine zato svetujejo dosledno izvajanje varnostnih ukrepov, ki so temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo.

Uredništvo3 dnevi

V primeru podaljšanja zaprtja šol ali ponovnega zaprtja šol bi morali po mnenju avstrijskih dijakov ustno maturo izpustiti, datume pisne mature pa razdeliti na tri tedne. V Avstriji naj bi se šole predvidoma ponovno odprle 7. decembra.

Uredništvo3 dnevi

Na severozahodu Avstralije je v napadu morskega psa umrl moški, so sporočile avstralske oblasti. Do dogodka je prišlo na priljubljeni plaži v bližini mesta Broome, kjer redko prihaja do tovrstnih dogodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Uredništvo4 dnevi