Vinsko LENTanje 2025 tudi v letošnji ediciji potrjuje, da ni samo spremljevalni dogodek Festivala Lent, ampak pravi »spodbujevalnik« srčnega utripa prenovljene promenade, ki med 20. in 28. junijem predstavlja prizorišče z najbrž najlepšo kuliso Maribora.

[[image_3_article_78505]]

Vino s karakterjem in druženje s (štajersko) dušo

Vinsko LENTanje je tako postalo svojevrsten ritual, v okviru katerega vinarji in obiskovalci skupaj soustvarjajo zgodbo.

Ob 19. uri se vsak večer pri Najstarejši trti odprejo skrbno izbrana vina – letos smo v uvodnih večerih že uživali ob vinih Hiše vina Doppler, Valdhuber, Vina Hlade, Vina Oskar …

[[image_4_article_78505]]

Vse to spremljajo tudi gurmanski grižljački, za katere vsak večer poskrbi drug lokalni kulinarični mojster. V letošnji izvedbi Vinskega LENTanja se je tako jedlo pohorsko šunko Filipa Flisarja, sladke kreacije Klare Šmigoc, okusne štruklje BroSis

[[image_1_article_78505]]

DATUM

Kdo?

20. 6. 2025

Vino Valdhuber, Hiša vina Doppler, Vino Hlade, Vinotoč Pliberšek
Kulinarika: Pohorska šunka Filipa Flisarja

21. 6. 2025

Ekološka kmetija Valentan, Vina Avos, Vina Jaunik, Vino-turizem Protner
Kulinarika: Sladklarije by Klara Šmigoc

22. 6. 2025

Večer jagod in penin društva vinarjev Na zdravje, Malečnik s prijatelji | Gostitelji: Hiša vin Mak, Vino-turizem Protner, Hiša Joannes Protner, Vina Oskar, Turistična kmetija Emil Bračko, Matic Wines | Gostujoči vinarji: Vino Kušter (Svečina), Domaine Slapšak, Vina Martinčič, Vino Kozinc (Dolenjska), Ščurek wine (Goriška Brda)

23. 6. 2025

Dveri-Pax, Vino Falot, Vino Valdhuber Čeh, Vinogradništvo Družina Kos
Kulinarika: Restavracija Mak

24. 6. 2025

Opok 27, Vino Gaube, Herga, Domačija Jarc
Kulinarika: Rok Zebec - Gostilna pri Karlu / BroSis gostinstvo

25. 6. 2025

Slow artisanal wine, Matic wines, Lobik wines, Vino Kušter
Kulinarika: Rok Zebec - Gostilna pri Karlu / BroSis gostinstvo

26. 6. 2025

Sanctum, Vinogradništvo Kaloh, Vinogradništvo Mulec, Meum Winery
Kulinarika: Bistro Nana

27. 6. 2025

Puklavec Family Wines, Vino Mukenauer, Vino Jarc, Vino Greif
Kulinarika: Fudo

28. 6. 2025

Rigo Vino, Vinag 1847, Vinogradi Horvat, Vinogradništvo Trop
Kulinarika: Restavracija Sedem

[[image_2_article_78505]]

Še na »meniju«: Sanctum, Bistro Nana, Puklavec, Fudo ...

Razvajanja še ni konec, saj vsak večer prihajajo nova imena. V četrtek, 26. 6., bodo obiskovalce pričakali vina Sanctum, Kaloh, Mulec in Meum Winery, ob njih pa bo za kulinarično piko na i poskrbel priljubljeni Bistro Nana.

[[image_6_article_78505]]

V petek, 27. 6., bodo na vrsti priznani Puklavec Family Wines, Vino Jarc, Mukenauer in Greif, ki se bodo spogledovali s sodobno ulično eleganco kulinarike izpod rok ekipe Fudo. Za veliki finale v soboto, 28. 6., pa nas čaka večer, v katerem se bodo predstavili Rigo Vino, Vinag 1847, Vinogradi Horvat in Vinogradništvo Trop, z njimi pa tudi Restavracija Sedem, ki bo večeru dodala mladostno energijo in sveže poglede.

[[image_5_article_78505]]

Maribor zna

Dejstvo, da je zaradi množice gostov dobiti mizo ob Najstarejši trti v času Vinskega LENTanja precejšen izziv, potrjuje, da je vsak večer Vinskega LENTanja svojevrstna uspešnica.

Seveda zahvaljujoč Zavodu za turizem Maribor, ki mu je tudi letos uspelo na idilični lokaciji združiti vse lepote mesta in regije, povezati lokalne vinarje in kulinarične ustvarjalce ter Mariborčankam, Mariborčanom in vsem, ki v času festivala zaidejo v mesto ob Dravi, pričarati čudovito »večerno teraso«.

Če se Maribor zahvaljujoč svojemu turizmu in kulinariki že ponaša z nazivom najboljše zelene destinacije v Evropi, je Vinsko LENTanje eden njegovih najbolj živih dokazov. In to ne le zaradi vina, temveč zaradi vsega, kar se zgodi v njegovem imenu: druženja, povezovanja, pripovedovanja zgodb in ljubezni do domačega.